Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Finansiering

Därför ska du bygga hus med totalentreprenad

Totalentreprenad är tryggt, enkelt och bekvämt – och inte så dyrt som du kanske tror... Vår säljare Roger Albinsson har sålt och byggt hus i 30 år, med flera olika entreprenadformer. Här berättar han varför du ska välja Myresjöhus totalentreprenad.

Bekvämt att bara njuta av matchen

Att bygga ett nytt hus är ett stort projekt, med många delmoment som måste fungera. Roger jämför det hela med en hockeymatch. Precis som i laget har alla spelare i byggprocessen olika roller, och alla måste göra sitt jobb för att man ska lyckas. Men det behövs också någon som får laget att lira. Med Myresjöhus totalentreprenad behöver du inte själv ta den rollen, förklarar Roger.

Roger Albinsson, säljare på Myresjöhus

– Med vår totalentreprenad tar vi hand om hela byggprocessen, du kan bara sätta dig bekvämt på läktaren och imponeras av spelet, eller husbygget då. Många vill inte tänka på alla praktiska detaljer, man är ju fullt upptagen med husdrömmen. Då passar totalentreprenad perfekt, du skriver ett enda kontrakt med oss och delegerar då det stora ansvaret det faktiskt innebär att vara byggherre.

Nyckelfärdigt är inte alltid färdigt

Däremot är det bra att veta att det råder en viss förvirring kring begreppet totalentreprenad i husbranschen. Vissa företag menar att de erbjuder totalentreprenad, även om grunden inte ingår. Vissa använder i sin tur benämningen nyckelfärdigt för sin totalentreprenad, medan nyckelfärdigt hos någon annan bara innefattar själva huset.

– Regeln här är ett kontrakt = en riktig totalentreprenad, så fort du behöver skriva fler kontrakt är det en delad entreprenad. Här behöver man vara på sin vakt och se vad som verkligen ingår. Hos oss på Myresjöhus ingår allt, inklusive grunden och en viss del av markarbetet. Vi har lång erfarenhet av totalentreprenad, och vi vet att många i branschen jämför sig med oss, konstaterar Roger.

Trygghet om något blir fel

Vid delad entreprenad, blir det du själv som blir ansvarig för att arbetet utförts på rätt sätt. Och med flera parter inblandade är det inte alltid så enkelt. Roger tar ett exempel.

– Säg att du ska bygga ett garage och väljer bort totalentreprenad. Dels behöver du då själv ta in offerter och skriva avtal med alla inblandade: grundläggaren, snickaren och garageleverantören. Och när garaget står klart visar det sig att porten inte är tät. Du kollar med alla inblandade, och alla tycker att de har gjort rätt – men felet kvarstår. Det blir då din sak att lösa. Hade du valt totalentreprenad hade du bara behövt ringa mig och säga: Roger, det här får du fixa.

Liksom om det värsta händer

Finns det en arbetsmiljöplan. Är mobilkranen som huset ska monteras med besiktad och godkänd? Och hur är det med byggställningen? Sådana saker behöver du inte fundera över om du väljer totalentreprenad. Men med delad entreprenad är det du som bär arbetsmiljöansvaret, det betyder att om något händer på byggplatsen är det du som är ansvarig.

– Tänk om en snickare ramlar ner, eller om ett barn tar sig in på byggplatsen och det händer en olycka… Och även om inget så hemskt händer har Arbetsmiljöverket rätt att stänga bygget om arbetsmiljökraven inte följs. Nuförtiden inspekterar de även styckehusbyggen, inte minst i områden där det byggs mycket, berättar Roger.

Men blir det inte mycket dyrare?

En vanlig anledning till att inte välja totalentreprenad är att man tror det blir billigare med delad entreprenad, förklarar Roger. Men det är inte alls säkert att det blir så. För med delad entreprenad följer nämligen en hel del kostnader som är lätta att missa för den som jobbar med annat till vardags.

– Dels fördelas ju kostnaden istället mellan de olika entreprenörerna: alla som gör en del av jobbet ska ha sin del av kakan. Sedan behöver du själv bekosta försäkringar och besiktningar – och ha koll på vad försäkringarna täcker så att du inte får någon obehaglig överraskning längre fram. Du behöver också stå för kostnader för allt ifrån ställning på byggplatsen och sophantering till provtryckning av huset, med mera. Och inte minst: vad kostar det dig själv att vara ledig från jobbet för att projektleda det hela?

Familj som valt att bygga hus på totalentreprenad

Överlägsen i alla lägen

Att bygga med Myresjöhus totalentreprenad ger dig trygghet under byggtiden, men även långt in i framtiden. Alla försäkringar du behöver under byggtiden ingår, kontrollbesiktning och slutbesiktning likaså, och du får en nybyggnadsförsäkring mot byggfel i tio års tid. Så, om Roger själv skulle bygga nytt hus: vilken entreprenadform skulle han själv välja?

– Alltså, jag har ju jobbat med delad entreprenad i 15 år innan jag började på Myresjöhus, så jag kan ju detta. Men delad entreprenad blir mycket mer jobb, och kräver sin kunskap. Så om till exempel min dotter skulle vilja bygga hus skulle jag definitivt rekommendera totalentreprenad. Den är överlägsen i alla lägen.

Christian Mogren Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.