Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Att bygga hus
  • Trender

Framtidens boende – bekvämt, hållbart och skräddarsytt

Bekväm, hållbar och skräddarsydd – nej, det är inte drömklänningen eller vill-ha-kostymen vi pratar om, utan hur vi svenskar vill att vår bostad ska vara. Här kan du läsa vår spaning om hur vi tror att framtidens boende kommer att se ut.

Mindre hem som fyller stora behov

Framtidens boende är mindre till storleken, men har kvadratmetrarna på helt rätt ställen. Allt ifrån kök och badrum till garderober och förvaringsutrymmen är noga genomtänkta för att möta dina behov. Framtidens hem har plats för det sociala livet, men också för privatlivet – oavsett om du bor i lägenhet, radhus eller i en fristående villa. Med fler och fler som jobbar hemifrån behöver även hemmakontoret få plats i hemmet, allra helst i form av en dedikerad arbetsyta. Hur vi lever våra liv får allt större påverkan på valet av bostad.

Vi vill bo smart och flexibelt

Att vi bor mindre betyder såklart inte att vi måste tumma på vardagslyxen. I framtidens boende spelar bra standard och service en ännu större roll. Moderna, tekniska lösningar – som appar och AI – ser till att vardagslunken blir både smidig och rolig. Mindre boyta gör också att rum som förr hade ett givet syfte istället är anpassade för flexibla lösningar och olika aktiviteter.

Vi bejakar vår inre trädgårdstomte

Trädgårdarbete är inte bara kul, forskning visar att det påverkar vår hälsa positivt. Vilken tur, för i framtiden kommer intresset för egenodlad mat troligen att vara ännu större än det redan är idag. Och oavsett om vi bor i hus eller i lägenhet ska utsidan gärna bjuda på lättåtkomligt natur-njut, där vi kan motionera våra gröna fingrar på vår egen lilla odlingsplätt – eller på den gemensamma, för den delen. En del av detta är också att vi värnar mer om naturen: med fler initiativ som gynnar den biologiska mångfalden, som bikupor i bostadsrättsföreningen, insektshotell och fladdermusholkar.

Att dela är framtiden

Låna socker och mjölk av grannen? Javisst, men i framtiden kommer även fler att dela skruvdragare, cyklar och bilar med varandra. Förändrade sociala vanor gör också att vi vill ha fler gemensamma utrymmen att umgås med våra grannar på, som takterrasser och innergårdar. Kanske beror det på att många av oss bor på andra orter än där vi själva växte upp? Då blir det sociala sammanhanget extra viktigt. Eller kanske har vi svenskar äntligen krupit ur våra skal och blivit lite mer kontinentalt sociala? Oavsett anledningen tycker vi det är en oerhört trevlig utveckling.

Bekvämligheten främst

Bostadsrätten är en svensk tradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Men vi tror att den har framtiden för sig. Vi ser nämligen att fler och fler upptäcker även det bekväma med att leva livet i bostadsrättsform – och fördelarna med att dela på ansvaret. Inte minst när det gäller att bo i hus. För visst är det skönt när föreningen tar hand dom de klassiska villabekymren, som fasadmålning och takomläggning?

Vi vill bo mer hållbart…

Miljön kommer såklart att spela en ännu större roll när vi väljer boende, med allt ifrån klimatsmart byggmaterial till låg energiförbrukning. Allt fler hus – även högre hus – kommer att byggas i trä, som är ett väldigt klimatvänligt byggnadsmaterial. Vi på OBOS bygger energisnåla hus i trä sedan länge och flera av våra hus är dessutom Svanenmärkta, vilket betyder att du kan vara säker på att du får ett hus som har byggts med omtanke om både dig och miljön.

…och nära det som är viktigt i livet

Vad är mer avkopplande än en härlig skogspromenad efter en hektisk dag på jobbet? Naturen är viktig för vårt välbefinnande – och i framtiden vill vi bo i en naturnära miljö, men samtidigt ha nära till service och kommunikationer. Vi vill kunna bo där vi vill bo, inte behöva välja bostad efter närhet till jobb och studier. Och med nya, tekniska lösningar och större möjlighet till hemmajobb kan detta bli verklighet. Därför väljer allt fler att bo tryggt och bekvämt, i ett lite mindre samhälle, med naturupplevelser precis runt hörnet. I framtidens hem ska det vara gott att leva!

Henrik Nyberg Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.