Beställ katalog
  • Sekelskifteshus
  • Trender

Sekelskifteshus med kulörer som tar för sig

Älskar du också sekelskiftesstilen? Då har vi härliga nyheter till dig. Nya husmodeller, i helt nya färgsättningar att inspireras av – eller kopiera rakt av. Här berättar vår arkitekt Aleksandra Ohlson om tankarna bakom kulörvalen.

Älskad tradition i ny tappning

I slutet av 1800-talet ville man frigöra sig från den äldre byggnadstraditionen. Art nouveau, eller jugend som den också kallas, var en av stilarna på modet. Den kom att influera såväl inredning som husens design, till exempel societetens pampiga sommarvillor i skärgårdsmiljö. Och det är härifrån som våra moderna sekelskifteshus idag hämtar sin inspiration ifrån, förklarar Aleksandra.

– Det skulle vara påkostat, men med en lätt och luftig känsla av semesterhotell vid kusten. Gott om utsnidade detaljer, växlande panelsättning, takkupoler och kupor och gärna fönster med färgat glas. Det som så småningom tog död på stilen var att husen krävde så mycket underhåll, så idag har vi skalat ner det hela lite för att passa livet vi lever idag.

Färgsättning med variation

Även när det gällde husens färgsättning skulle det inte sparas på något. Fokus låg på att framhäva detaljerna, och variationsrikedomen var stor.

– Pastellfärger var populärt, allt från mintgrönt, rosa, och turkost till beige och varmgrått. Man gav ofta fasaden en färg och sedan fick både fönsteromfattning och fönsterbågar varsin färg. Vita snickerier var vanligt, men även detaljer i grönt och engelskt rött. Här ville man gärna brassa på lite, berättar Aleksandra.

Tradition möter innovation

Precis som med gestaltningen av husen har kulörerna på våra nya sekelskifteshus anpassats efter dagens livsstil och smak, samtidigt som arvet från när det begav sig syns tydligt. Det handlar inte om några blyga violer till färgsättningar, utan om smakfulla kulörkombinationer som tar för sig.

– Ja, här ville vi utmana lite, utan att för den skull förlora sekelskifteskänslan. Här finns också något för de allra flesta smaker. Från det lite gulligare och mer traditionella till ett mer modernt uttryck, konstaterar Aleksandra.

Nyckeln till en sekelskiftesmässig färgsättning

Alla husmodeller kommer inte till sin fulla rätt i samma slags färgsättning, så är det. När du ska välja kulörer behöver du dels ta hänsyn till husets form, dels till hur husets omgivningar ser ut. I motsats till de monokroma färgsättningarna vi ser mycket av just nu menar Aleksandra att nyckeln till sekelskiftesstilen ligger i att framhäva detaljerna. Och att behålla den luftiga och lätta känslan.

– Sedan räcker det inte med att hitta en fin kulör i färgbutiken, du behöver provmåla och se hur den tar sig i olika ljus. En kulör som är fin på butikens färgprov kan bli alldeles för skrikig på en stor yta utomhus.

Men det är du som sätter stilen

Så, vilka färger väljer du till ditt sekelskifteshus? Aleksandra tipsar om att alla våra nya färgsättningar finns tillgängliga som NCS-kulörer, för dig som vill sno stilen rakt av. Men hon menar också att det går lika bra att använda dem som inspiration.

– Det är som när du ser en snygg väska i affären i en annorlunda kulör, men kanske tillslut ändå väljer en brun. Vi har valt kulörer som fångar ögat och väcker intresse, men det är klart att du kan måla huset vitt om du vill. Fast visst är det roligt med mer färg i tillvaron?

Vilken är Aleksandras egen favorit?

Det är svårt att välja, men jag måste nog säga Kungsspiras rosa-vita färgsättning. Den har verkligen den rätta lätta och luftiga sommarkänslan. Dessutom bor jag ju själv i ett rosa hus.

Niclas Johansson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.