Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Lantliga hus

Modern skånelänga: det bästa av två världar

En skånelänga byggdes från början ofta med halmtak och stampat jordgolv. Idag använder vi mer sofistikerade material – men det speciella arkitektoniska uttrycket känns igen även i våra versioner av en modern skånelänga. Och ja, du kan bygga skånelänga nyckelfärdigt med oss.

Vad är en skånelänga?

När vi säger skånelänga får du säkerligen en bild i huvudet. Kanske av ett långt och smalt hus på landet, med ljus putsad fasad och stockrosor i rabatten? Men exakt vad som ska räknas som en skånelänga är man inte helt överens om.

Får det heta skånelänga i nyproduktion?

Vissa menar att termen skånelänga bara ska gälla för hus byggda tidigare än runt 1850 – andra tycker att även senare hus som har samma proportioner får räknas. En skånelänga måste för den delen inte ligga i Skåne, liknande traditionella byggnader finns även i landskapen runt omkring – ja, även i Danmark. Vi menar att det inte behöver vara så kinkigt, så länge formen känns igen kan du absolut kalla ditt hus en skånelänga även i nyproduktion.

Modern skånelänga VS traditionell

En skånelänga kan se ut på lite olika sätt, men denna älskade husmodell har ändå några karaktäristiska drag som gör den lätt att känna igen. Till exempel den långsmala formen på huset, taklutningen och den korta takfoten – och en putsad fasad som grädde på moset. Lite senare versioner, från tiden runt andra världskriget, kunde ofta också stoltsera med takkupor. Och visst känns dessa stildrag igen även i en modern skånelänga. En skånelänga i nyproduktion blir liksom det bästa av två världar, där traditionell charm möter modern komfort.

Bygga skånelänga i nyckelfärdigt format

Kan man då bygga en moden skånelänga nyckelfärdigt? Absolut. Hos oss på Myresjöhus hittar du flera olika husmodeller som inspirerats av skånelängans uttryck. Titta till exempel på Gryning i lantlig stil – eller Ängsmark? Eller varför inte Sjöbris, om du föredrar ett vinkelhus? Och vi ska naturligtvis inte glömma vackra Solstrimma. Vi brukar ju säga att möjligheterna är många, och det gäller även när du vill ha en modern skånelänga. Väljer du att bygga med vår välkända totalentreprenad får du också ett nyckelfärdigt hus i ordets rätta bemärkelse, liksom en trygg och bekväm resa dit. Välkommen!

Lars Johanson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.