Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Tillval

Ryggåstak eller bara högt i tak: vi guidar dig

Ljust och luftigt, visst är det så vi vill ha våra hus idag. Och här är takhöjden en av nyckelingredienserna. Men har våra hem alltid haft högt i tak? Vad är ett ryggåstak? Och kan ett hus ha för högt i tak? Låt oss titta närmare på det här med takhöjden.

Från få hem med högt i tak

Förr i tiden var det få hem som kunde skryta med att ha högt i tak. Takhöjden i äldre tiders torparstugor låg till exempel kring 1,80. Att bygga högre var både dyrt och komplicerat – och man behövde ju kunna värma upp rummet också, fast det nog var lite si och så med värmen även i pampiga slott och herrgårdar.

Till allt mer högt i tak

Med tiden kröp takhöjden uppåt även i mer vanliga hem. Och genom åren har den sedan pendlat lite upp och ner, naturligtvis beroende på vilken arkitektur som varit på modet – men också på samma anledningar som ovan: det vill säga kostnad för bygget och för uppvärmningen. Det gäller även i hyfsat modern tid, jämför till exempel ett klassiskt 1970-talshus med ett av dagens ladhus. Idag är standardhöjden för tak 2,40, vilket också specificeras i Boverkets byggregler. I ett Myresjöhus håller vi däremot 2,50 redan som standard.

Ekdunge är en av våra husmodeller som bjuder på 2,70 i takhöjd i sitt standardutförande.

Högt i tak, ett populärt tillval

En stor fördel med att välja ett Myresjöhus är ju dina möjligheter till att anpassa husets planlösning så att den passar perfekt för dig. Och möjligheterna det gäller inte bara själva rummen – utan även rymden i rummen. Här kan du nämligen välja att höja takhöjden till 2,70, vilket ger en hel del för den allmänt luftiga känslan. Det här valet kan du även göra på övervåningen i våra tvåplanshus, så länge detaljplanen tillåter det.

Ryggåstak likaså

I många av våra husmodeller är ryggåstak ett omtyckt val i husets sociala delar. Det här alternativet innebär att du verkligen maxar takhöjden och får öppet ända upp i nock. Åstak är en annan populär konstruktion som ger ungefär samma känsla. Vilka möjligheter som finns, och vad som passar bäst i just ditt drömhus, kan din säljare berätta mer om. Och en sak till: tänk på att alla val som har med takhöjden i ditt hus att göra är smart att satsa på redan från start – det kan nämligen bli väldigt dyrt att göra det i efterhand.

Högt i tak ger rymd i rummet

Så vad är då grejen med att ha högt i tak? Ja, det påverkar känslan i rummet en hel del. En högre takhöjd ger rummet en trevlig rymd. Det känns större, och luftigare. Kanske rent utav lite lyxigare – som i äldre tiders paradvåningar, fast i en nutida tappning.

Lagom är dock bäst

Men det kan också bli för mycket av det goda. En allt för hög takhöjd gör rummet mindre hemtrevligt, det blir nästan lite katedralkänsla över intrycket. Det kan också leda till problem med ljudnivån i hemmet, för när det blir riktigt högt i tak kan allt ljud färdas och fortplantas fritt. Och till sist: även om vi idag har effektiva uppvärmningslösningar kan en rejäl takhöjd också påverka dina driftskostnader. Prata med din säljare, så hjälper vi dig att hitta rätt takhöjd för just ditt hus.

Mikael Wallenberg Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.