Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Hemmafix
  • Moderna hus
  • Trender

Så färgsätter du ett hus i modern stil

Nutida, stilrent – och alldeles underbart. Har du också en förkärlek för den moderna stilen? Då har vi gott om husmodeller för dig. Men hur ska man tänka med färgsättningen? Vår chefsarkitekt Frida Andersson guidar dig.

Smälta in eller sticka ut

Från fin funkis till ikonisk dansk design, våra moderna hus hämtar inspiration från flera av designhistoriens höjdpunkter. Resultatet blir en stil som känns väldigt nutida – men samtidigt väldigt tidlös. Det ger också många valmöjligheter när det kommer till husets färgsättning, säger Frida. Men var ska man börja?

– En bra utgångspunkt är att välja hur du vill att ditt hus ska upplevas mot befintlig bebyggelse. Vill du matcha den väljer du en färgsättning som går ton i ton, eller i samma färgskala. Vill du sticka ut väljer du istället en kulör som bryter av. Det sistnämnda kan till exempel bli väldigt effektfullt om du bygger ett modernt hus i ett kvarter med gott om äldre bebyggelse.

Ljust eller mörkt

En ljus färgskala eller en mörk sådan handlar naturligtvis om din personliga smak – men det valet har också betydelse för hur ditt hus upplevs i sin omgivning. Ett hus med grå fasad kan till exempel se nästan vitt ut om det ligger mot en mörk skogsdunge.

– En ljusare färgskala får också ditt hus att se större ut, medan en mörkare färgsättning gör att huset känns mindre, tipsar Frida.

Kontrast eller matchning

En annan sak att ta ställning till handlar om husets detaljer – som fönster, dörrar, stuprännor och tak. Vill du framhäva dem, eller inte? Svarta detaljer ihop med ljusare fasader skapar en fin kontrast, det samma gäller mörkare fasader som får ljusa detaljer. Men du kan också jobba tvärt om, och skapa ett sömlöst intryck med samma kulör eller nyanser som går ton i ton på såväl fasad som detaljer.

– Den monokroma färgsättningen är väldigt effektfull, och kanske den som känns allra mest modern i sitt uttryck just nu, konstaterar Frida.

Trendigt med färg

En modern färgsättning kan ta sig väldigt olika uttryck, med det stilrena är en gemensam nämnare som ger en lugn och behaglig känsla. Idag vågar också allt fler välja andra kulörer än vitt på sina hus, berättar Frida.

– Dels ser vi gott om jordiga naturtoner som greige, sand och lera. Kombinationen av svart och trä, liksom de monokroma kulörta färgsättningarna, känns också helt rätt. Men även mörkare kulörer kommer starkt, och jag tror vi kommer se ännu mer färg framöver.

Eller naturligt grått

Samtidigt som vi vågar allt mer färg är trenden med vackert grånade husfasader fortfarande stark. För att skapa den känslan kan du som bygger ett Myresjöhus antingen välja en passande grå kulör till fasaden – eller, om ditt hus har stående panel, satsa på värmebehandlad panel som grånar med tiden.

– Den värmebehandlade panelen är ett alternativ som ger en trevlig effekt av mer liv i fasaden, vilket passar extra fint på ett hus med ett enkelt formspråk, säger Frida.

Du sätter din stil

Så, vilka färger väljer du till ditt moderna hus? För dig som vill sno stilen rakt av finns våra färgsättningar alltid tillgängliga som NCS-kulörer. Men naturligtvis går det lika bra att bara använda dem som inspiration, menar Frida.

– Självklart ska du välja kulörer du gillar, men se upp för allt för stora stilbrott. Ett hus i en viss stil kommer trots allt bäst till sin rätt i en färgskala som matchar den stilen. Och glöm inte att provmåla, färgprovet i butiken räcker inte för att se hur kulören upplevs på plats.

Per Scherdin Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.