Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Industriella hus

Arkitektens tankar: Dagsmeja

Har du tänkt på att ett Myresjöhus är ett riktigt hantverk med tanke bakom varenda liten detalj? Det börjar redan på arkitektens ritbord, och här berättar vår chefsarkitekt Frida Andersson mer om tankarna bakom vårt stiliga suterränghus – eller sluttningshus – Dagsmeja.

Ett hus att leva med under lång tid

När en ny husmodell ska tas fram börjar jobbet med att lista vilka önskemål det ska uppfylla. Ett hus ska ju vara vackert – men det ska även bli ett hem att bo och leva i – i många år framöver. Så, var börjar man? Jo, det första arkitekten tittar på är vilka funktioner huset ska fylla. Vem ska bo där? Ska det vara ett 1-planshus eller ett 2-planshus? Hur många sovrum behöver det ha, hur stor ska tvättstugan vara – och vilken slags kök passar in här? Allt detta gör det enklare att planera husets planlösning och disposition av rummen, förklarar Frida.

– När jag skissade fram Dagsmeja hade vi fått önskemål på ett gavelställt sluttningshus som även skulle passa en större familj. Jag ser att det här huset kan passa en väldigt bred målgrupp, och även ge utrymme för att låta rummens funktion ändras över tiden. Det här är ett hus att leva med länge.

Privat entré, social succé

I Dagsmeja gör du entré på en sluttningsvåning som rymmer allt det praktiska, inklusive väldigt gott om förvaring – men också tre sovrum och ett allrum eller arbetsrum med generöst ljusinsläpp som ger noll källarkänsla. Den raka trappan ger i sin tur en fin koppling till övervåningen som bjuder på fantastiska sociala ytor med ljus från tre väderstreck, stor balkong och ett snyggt studiokök. Här uppe finns också två sovrum, där master bedroom både har egen walk-in-closet och egen utgång till trädgården.

– Med små barn kanske man börjar att bo på övervåningen, och har sitt arbetsrum där nere. När barnen blir större och vill ha mer eget utrymme kan de flytta ner, och så kanske du flyttar upp hemmakontoret till det mindre sovrummet eller gör om det till ditt dressing room? Den här planlösningen gör Dagsmeja till ett hus med gott om plats att växa i, konstaterar Frida.

Stilrent eller kontrastrikt

Dagsmeja tillhör vår kollektion Select: där vi presenterar husen i flera olika stilar. Du väljer en stil, och sedan kan du enkelt låta den löpa vidare som en röd tråd genom hela huset. Det här gör det också enklare att visa upp husets alla möjligheter, menar Frida.

– Dagsmeja i industriell stil har alla de stilmarkörer man vill se i ett industriellt hus, som kontrasten mellan fasad och detaljer – och spröjsade fönster. Här har vi också valt riktigt höga fönster för ett extra fint ljusinsläpp. I modern stil får Dagsmeja ett stilrent och distinkt uttryck med mörk sockel och en grön fasad, samtidigt som de stora uppglasade ytorna förstärker den nutida känslan.

Fredrik Palm Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.