Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Att bygga hus

Arkitektens tankar: Nymåne

Ett Myresjöhus är ett hantverk. Bakom varje liten detalj finns en tanke. Och tankarna bakom vårt vackra 1-planshus Nymåne står vår chefsarkitekt Frida Andersson för. Här har hon skissat fram ett hus för alla, som också blivit en av våra mest älskade husmodeller.

Ett hus för generationer

Varje ny husmodell som tas fram behöver uppfylla en hel del önskningar. Det ska ju bli ett hem – något att bo, leva och trivas i – i många år framöver. Så, var börjar man?

– Det första man bör tänka på är vilka funktioner man vill att huset ska fylla. Vem ska bo där? Hur många sovrum behöver det ha, storleken på tvättstugan, vilket typ av kök man önskar? Ska det vara ett 1-planshus eller ett 2-planshus? Därefter är det lättare att planera husets planlösning och disposition av rummen. När jag skissade fram Nymåne ville jag ta fram ett hus som fungerar för olika generationer och som ger möjlighet att växa i, förklarar Frida.

En utsökt mix av socialt och separat

Och Nymåne passar verkligen många – både små och lite större familjer. Det är ett flexibelt enplanshus som kan anpassas efter familjens önskemål, du kan till exempel välja bort det fjärde sovrummet om ni är nöjda med tre. Nymåne är ett vinkelhus med stora glaspartier där kök och vardagsrum ligger separerade men ändå kopplas samman via den fria siktlinjen genom glaspartierna, berättar Frida.

– Jag ville skapa sociala ytor med närhet till trädgården, där det i vinkeln naturligt växer fram en innergård intill vardagsrum och kök. Jag ville separera dessa rum för att få två ytor att umgås på, samtidigt som man inte störs av varandra. Idag är det trendigt med stora, öppna ytor men man ska inte glömma bort att skapa möjlighet för lite mindre och slutna delar för att ljudet inte ska flöda fritt i huset.

Inspirerad design i tre olika stilar

Nymåne ingår i vårt koncept Select: där vi presenterar husen i flera olika stilar. Här väljer du en grundstil som du sedan enkelt kan låta löpa vidare som en röd tråd genom hela huset – både exteriört och interiört. Det här gör det också lättare att visa upp möjligheterna med huset, menar Frida. Och inspirationen till Nymåne kommer från ett land som är välkänt för sin design.

– Jag har alltid haft ett öga för den danska arkitekturen där det är raka linjer, enkelt och ljust. Det var också därifrån jag hämtade min inspiration när jag ritade Nymåne. Den moderna tolkningen av Nymåne inspireras även av funkisstilen och har pulpettak med kringbyggda sarger för att ge ett kubiskt uttryck. Den industriella stilen presenteras istället med sadeltak och industrifönster. Sedan har jag tagit fram en modern tolkning av vår lantliga stil med spröjsade fönster och en monokrom färgsättning.

Lars Johanson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.