Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Finansiering

Tänker du köpa ett gammalt hus? Då ska du läsa detta

Självklart finns det en speciell charm hos gamla hus, och vi förstår att ett nybyggt hus kanske inte passar alla. Men innan du skriver på kontraktet för ett äldre hus finns det några saker du bör ta ställning till.

Allt är inte guld som glimmar, tyvärr

Visst är det lätt att falla för ett hus, och när det väl har sagt klick är det enkelt att bortse från eventuella frågetecken kring skicket. Men du behöver försöka få klart för dig vad det är du faktiskt köper. För på begagnatmarknaden är det du som köpare som har undersökningsplikt. Du kan alltså inte få ersättning av säljaren i efterhand för fel du borde upptäckt vid din undersökning. Helt annorlunda än när du bygger hus med Myresjöhus totalentreprenad...

Viktigt att undersöka huset

Naturligtvis ska du själv gå igenom huset noga och kontrollera att allt fungerar. Men det är också bra att låta göra en besiktning av huset, vilket kan kosta allt från 8.000-20.000 kronor. Sedan kan du även behöva hjälp med saker som påpekats under besiktningen eller som inte ingick i den. Kanske behöver du ta hjälp av en fuktsakkunnig, eller en sotare – eller kanske en elektriker. Skulle det vara då att ditt hus behöver ny el i huset kan det kosta runt 60.000 kronor för en normalstor villa – efter ROT-avdrag.

Även vatten, avlopp och framtidsplaner

Har ditt hus egen brunn? Då är det smart att låta ta ett vattenprov. Och om huset har eget avlopp behöver du försäkra dig om att det är godkänt. Skulle avloppet behöva göras är 100.000 kronor ingen ovanlig kostnad. Det kan också vara klokt att fråga kommunen om det finns planer på kommunalt vatten och avlopp i framtiden. För om du om några år behöver ansluta dig till det är det verkligen inte gratis, du kan behöva lägga omkring 200.000 kronor på det. Passa också på att läsa kommunens detaljplan eller översiktsplan, inte minst om läget du valt ligger lite lantligt. Där kanske finns planer som gör läget betydligt mindre idylliskt i framtiden. Du kanske får en ny motorväg som granne?

Vad planerar du att renovera?

När man köper ett begagnat hus finns det förmodligen ett och annat du vill fixa – eller behöver renovera. Är det ett nytt kök som står på önskelistan behöver du förmodligen lägga minst 100.000 kronor, även om det naturligtvis beror på hur du vill ha det. Vill du renovera ett badrum ligger kostnaden ofta på 150.000-200.000 kronor. Börjar det kännas lite tungt? Du har ju alltid möjligheten att bygga ett nytt Myresjöhus och få allt i toppskick, i den stil du önskar, redan från början.

Förvänta dig det oväntade

Att skjuta upp renoveringar som mest är av kosmetisk karaktär om ekonomin inte riktigt tillåter dem är sällan några problem. Det som däremot kan skapa stora problem är när saker går sönder. I ett äldre hus måste du alltid ha en budget för oförutsedda händelser.

Fuktigt i källaren

Om det börjar lukta mögel i källaren eller dyker upp mystiska fläckar på väggen är det förmodligen hög tid att dränera. För en medelstor villa är en kostnad på omkring 100.000 kronor inte ovanligt.

Taket läcker

Som tur är behöver man inte byta tak särskilt ofta. För det är inte billigt. Att byta tak kostar vanligtvis mellan 1.300 och 3.000 kronor per kvadratmeter.

Sprucket avloppsrör

Gamla rör som går sönder är ingen rolig historia, inte minst om det leder till att du behöver renovera hela avloppet. Det kan nämligen kosta uppemot 250.000 kronor.

Värmepannan lägger av

Här varierar kostnaden för att lösa problemet beroende på vilket värmesystem ditt hus har idag. Om du till exempel har ett vattenburet system och bara behöver byta ut värmepumpen kan du klara dig på under 100.000 kronor för en luftvärmepump, eller uppemot 200.000 kronor för en bergvärmepump. En annan sak att tänka på är om ditt hus värms upp med dyr direktverkande el. Om du då vill byta till ett vattenburet system kostar den manövern runt 100.000 kronor för en normalstor villa, plus kostnaden för den värmelösning du sedan väljer.

Och glöm inte driftskostnaden

Elen är dyr idag, och frågan är väl om den någonsin blir billigare igen. Det här gör det otroligt viktigt att ta reda på vad ditt tilltänkta hus har för driftskostnader, inte minst för uppvärmningen. Det behöver inte ens vara ett kråkslott till hus för att skillnaden mot ett nybyggt hus ska vara otroligt stor. När vi jämförde ett Myresjöhus av årets modell mot ett byggt på 1980-talet hade det nybyggda huset 80% lägre elförbrukning.

Frågor och svar om att köpa begagnat

Det beror naturligtvis på vad du behöver göra, och vad du vill göra. Vi på Myresjöhus är ju inga experter på just renoveringar – våra hus kommer ju inte behöva renoveras på många år framöver. Men enligt byggstart.se kan du räkna med en kostnad från 10.000 kronor per kvadratmeter – och uppåt för att renovera en villa.

Den hårda sanningen är: det kan kosta hur mycket som helst. Självklart beror det på hur gammalt huset är, och i vilket skick det är. Men man brukar rekommendera att du avsätter åtminstone 2.000 kronor per månad för underhåll, det vill säga 24.000 kronor om året.

Nej, det är faktiskt inte alls så säkert. Dels beror det på driftskostnaderna, inte minst vad huset kostar att värma upp. Ett nybyggt hus är så mycket mer energieffektivt att det kan skilja tusenlappar på varje elräkning. Sedan behöver du också tänka på att budgetera för underhåll från dag ett, samt vilka renoveringar du behöver göra. När du väljer att bygga nytt hus slipper du allt sådant, och du behöver heller inte betala någon fastighetsavgift de 15 första åren.

Naturligtvis kan vi uppfattas som partiska här – men vi måste vi säga ett gammalt. När du köper hus på begagnatmarknaden vet du aldrig exakt vad du köper. Det finns alltid risk för överraskningar, och du har allt ansvar. När du bygger nytt hus med oss på Myresjöhus är allt nytt och i toppskick från start. Du vet att ditt hus är besiktat och godkänt av en oberoende besiktningsman innan du flyttar in, och du har trygga garantier och försäkringar som skydd ifall något mot förmodan skulle hända.

Marie Jarl Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.