Beställ katalog
  • Finansiering
  • Fritidshus

Bygg ett fritidshus som betalar tillbaka

Inget ont som inte har något gott med sig. Pandemin har hjälpt oss upptäcka vilket vackert land vi faktiskt bor i. Vi svemestrar som aldrig förr, och fritidshustrenden är på topp. Varför inte förena nöje med nytta: bygga fritidshus, och tjäna pengar på att hyra ut det när du själv inte är där?

Allt dyrare att köpa begagnat

Drömmer du också om ett eget fritidshus? Om att hitta din perfekta plats för årets alla pauser? Du är långt ifrån ensam. Det märks inte minst på priserna på begagnade fritidshus, som ökat kraftigt över hela landet. Och inte bara på traditionellt populära semesterresmål som Gotland, Västkusten och Österlen. Den största ökningen skedde faktiskt i Jämtland och Västernorrland, med de småländska skogarna som god tvåa.

Populärt att hyra

Men många är också ute efter ett ställe att hyra. Annonssajten Blocket berättar till exempel hur antalet sökningar på ”stuga uthyres”, och ”fritidshus att hyra” fördubblades under förra året – och priserna hänger med. Mellan 7 000 och 14 000 kronor i veckan kostade hyran för de populäraste fritidshusen på Blocket sommaren 2021. Och det är inte bara stugor i sommarsverige som lockar... I populära Branäs kan du till exempel få betala upp till 10 000 för att hyra fjällstuga en helg i februari.

Vad kan du tjäna?

Läget ditt fritidshus har är såklart viktigt, men kom ihåg att vad som är ett bra läge beror på vem som vill hyra. Nära till skidbacken, nära till badplats, eller kanske en fin sjö med bra fiske – sådant brukar alltid vara attraktivt. Standarden är en annan viktig aspekt, de flesta som hyr fritidshus idag nöjer sig inte med vad som helst… Men om du bygger ett nytt, nyckelfärdigt fritidshus från Myresjöhus behöver du inte oroa dig över att inte nå upp till kraven. Ett tips är att titta vad andra stugor i liknande skick och i liknande lägen hyrs ut för.

Ta hjälp

Om du vill kan du naturligtvis ta hjälp med uthyrningen, det finns mängder av företag som förmedlar fritidshus. Fördelen med den lösningen är att du själv slipper marknadsföra ditt hus – vilket kan vara extra attraktivt om du siktar på utländska gäster. Dessutom blir det oftast enklare för hyresgästerna att boka. Nackdelen är såklart att du blir av med en viss procent av vinsten. Hur mycket varierar mellan företagen, och kolla även upp vilken service du får för pengarna.

Eller hyr ut själv

Vill du hyra ut på egen hand är annonser på Blocket ett populärt alternativ. Att lägga lite extra krut på din annons lönar sig i längden. Beskriv allt som ingår noga, och se till att ha mycket bilder. Tipsa också gärna om vad som finns att göra i närheten – och kom alltid överens med dina gäster vilka regler som gäller för avbokning och om något går sönder. Och naturligtvis när och hur betalningen ska ske.

40 000 skattefritt

När du hyr ut ditt fritidshus behöver du bara betala skatt om hyresintäkterna överstiger 40 000 kronor om året. Dessutom får du göra ett avdrag med 20 procent av hyresintäkten för att täcka driftskostnader som sophämtning, vatten och el. Säg att du hyr ut för 60 000 kronor under ett år. Då blir ditt avdrag för hyresintäkten 12 000 kronor. Efter schablonavdraget på 40 000 kronor har du ett överskott på 8 000 kronor som du behöver redovisa som inkomst av kapital i din deklaration och betala skatt för. Skatten är 30 procent, vilket blir 2 400 kronor. Med andra ord har du då tjänat 57 600 kronor på att någon annan fått njuta av ditt fritidshus när du ändå inte kunde vara där. Inte illa, eller hur?

Upptäck våra fritidshus!

Klara, färdiga, paus

Välkommen till din paus!

Att köra in på vägen till fritidshuset och lämna vardagen bakom dig. Den kommer att finnas kvar där när du kommer hem, men just nu är det bara den här stunden som räknas. Vid vägens slut väntar Glimma - ett nytt fritidshus i tre olika kategorier för olika stil och miljö.

Läs mer om våra fritidshus!
Mikael Wallenberg Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.