Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Fritidshus

Vill du också bygga fritidshus i fjällen?

Gnistrande snö och varm choklad framför brasan, full fart i nypistade backar och härliga skidspår – men också alla möjligheter till verklig avkoppling under resten av året. Inte konstigt att så många drömmer om en egen fjällstuga. Här tipsar vi om sådant som är bra att tänka på när du planerar din.

Snöigt klimat har blivit hett

Pandemi och flygskam har fått oss att se på Sverige med nya ögon. Med all rätt, inte minst när det kommer till vår fantastiska fjällvärld. Här finns verkligen något för alla, från hålligång i Åre till äkta vildmark i Lapplandsfjällen. Och intresset för att bygga fritidshus i fjällen är större än någonsin förut. I Härjedalen har man till och med fått anställa mer personal för att hinna med alla byggärenden. Så har du en dröm om att njuta av dina pauser i fjällmiljö, börja planera redan idag.

Vilken fjällvärld är din värld?

Trivs du bäst på en lite större ort, med nära till afterski och service? Eller vill du hellre njuta av lugnet mitt i naturen? Första steget för att bygga fjällstuga är såklart att hitta platsen för den. Kanske har du redan en favoritort? Då börjar du såklart att leta tomt där. Men i takt med att allt fler vill bygga i fjällen blir de lediga tomterna färre, och priserna högre – inte minst på populära skidorter som Åre. Här kan det vara smart att titta runt lite – och prioritera vad som är viktigast för dig i relation till vad tomten får kosta. Du ska ju ha råd att bygga din fritidshusdröm också…  

Fördelar mot nackdelar

Hur långt kan du tänka dig att åka? Och finns det andra sätt att ta sig dit än i bil? Att kunna åka buss eller tåg är ju extra bra om familjen inte alltid åker upp eller hem tillsammans. Att bo nära backen är naturligtvis bekvämt för er som åker mycket utför, men det läget kostar i regel en del extra. Det samma gäller närhet till matbutik och restauranger. Å andra sidan kanske du tänker hyra ut ditt paradis när du själv inte är där, och då kan du ofta ta mer betalt för ett sådant läge. Föredrar du att bo mer avskilt och rofyllt får du i regel mer för pengarna. Tänk också på att kolla upp det praktiska, till exempel hur det funkar med vatten och avlopp, och om det finns väg ända fram…

Glöm inte resten av året

När det gäller natur-njut har fjällen massor att erbjuda även under resten av året, så varför inte utnyttja ditt fritidshus mer än bara på vintern? Sedan cykling och fjällvandring slog igenom på bred front har intresset för att semestra i fjällen ökat även utanför vintersäsongen. Det gör att du ofta kan hyra ut fritidshuset under hela året om du vill. Tänk bara på att lika härligt som ett ski in-läge kan vara på vintern, lika besvärligt kan det vara under barmarkssäsongen: det är inte alltid så roligt att gå uppför en skidbacke för att komma hem om man inte har bil…

Fjällvänlig planlösning

Finns det en ultimat planlösning för ett fritidshus i fjällen? Vi frågade runt bland erfarna fjällrävar och några saker sticker ut. Dels en rymlig entré med gott om plats för skidkläderna, och bra torkmöjligheter. Dels ett ordentligt kök – det är ju i pauserna från vardagen vi har tid att lägga tid på matlagningen. Att köket ligger i anslutning till storstugan, alltså de sociala ytorna, är också ett stort plus. Altan vill vi såklart också ha, gärna under tak för att kunna nyttja det extra vardagsrummet maximalt. Bastu hör också till, men här föredrar många att placera den i en separat byggnad. Dels för myset, dels av praktiska skäl – som att inte blöta ner hela huset efter dopp eller snörullningar.

Din plan för din paus

Klara, färdiga, paus! När du har din plan klar är det dags att göra drömmen till verklighet. Extra enkelt blir det förstås med ett nyckelfärdigt fritidshus. I våra fritidshusserier har vi på Myresjöhus till exempel skapat två olika hus som verkligen pryder sin plats i fjällmiljön, med många fina funktioner för både skidfantaster och naturnjutare. Ta en titt på Glimma x Fjäll och Stjärnfall x Fjäll, designade med dina fjällnära pauser i fokus.

Upptäck våra fritidshus!

Klara, färdiga, paus

Välkommen till din paus!

Att köra in på vägen till fritidshuset och lämna vardagen bakom dig. Den kommer att finnas kvar där när du kommer hem, men just nu är det bara den här stunden som räknas. Vid vägens slut väntar Glimma - ett nytt fritidshus i tre olika kategorier för olika stil och miljö.

Läs mer om våra fritidshus!
Per Andersson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.