Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Fritidshus
  • Tomter

Bygga fritidshus? Så hittar du tomten!

Drömmer du också om att bygga fritidshus? Du är långt ifrån ensam. Fritidshusmarknaden går för högtryck över hela landet, vilket både märks på prisbilden och att konkurrensen om tomterna hårdnar. Här bjuder vi på våra bästa tips för hur du hittar rätt tomt för din fritidshusdröm.

Var vill jag pausa?

Först och främst handlar det såklart om i vilken del av landet du vill bygga ditt fritidshus. Vill du bygga sommarstuga, eller kanske bygga fjällstuga? Var vill du helst njuta av dina pauser i vardagen? Bland klipporna på kusten, omgiven av skog och natur eller så nära skidbacken som möjligt? När du vet det kan jakten på den perfekta tomten börja.

Var ska jag leta?

Vem som erbjuder tomter till försäljning varierar beroende på var du vill bygga. På populära semesterorter i fjällen är det till exempel ofta kommuner eller företag som tar fram hela områden med tomter som sedan säljs etappvis. Att bygga helt på egen hand i fjällvärlden kan nämligen bli dyrt med tanke på infrastruktur som väg, vatten och avlopp. På andra håll i landet kan utbudet istället domineras av privata markägare som styckar av fritidshustomter. I båda fallen lönar det sig att börja med en sökning på Hemnet, men även en titt på Blocket är en god idé. Och ta gärna ett snack med oss på Myresjöhus, våra säljare är kända för att ha bra koll på tomttillgången i sitt område.

Vad är ett bra läge?

När du tittar på tomter är det några saker du behöver tänka på. Läget är en sak, prioriterar du att ha extra nära till backen, vill du prompt ha havsutsikt – eller är det kanske viktigt med tillgång till service året om? Vill du ha kvällssol på altanen, eller hellre njuta av utsikten som är ännu vackrare åt ett annat håll? Ta dig också en funderare på hur marken ser ut. Mer kuperat kan innebära dyrare markarbeten, sly och våtmark i närheten kan innebära myggläge.

Passar tomten för ditt fritidshus?

Det andra är såklart vilken slags fritidshus du vill bygga på tomten. Hur stort ska det vara? Passar huset på tomten, så att du kan få altanen där du vill ha den? Om din tomt ligger inom detaljplanen kan den också ställa krav på vad du får bygga, och hur huset får utformas. Detaljplanen hittar du hos kommunen – men även här kan du ha stor nytta av våra säljare. De hjälper dig med allt från att reda ut vad som gäller, till att bidra med ovärderlig lokalkännedom.

Vad är ett rimligt pris?

Naturligtvis kostar vissa lägen en hel del extra, som att bygga fjällstuga med ski in-läge eller bygga sommarhus nära stranden på Gotland. Väljer du en sådan tomt kan det handla om betydligt fler nollor på prislappen. Här finns med andra ord pengar att tjäna, vilket dessvärre också öppnar dörren för lycksökare som tar fram tomter till rena fantasipriser. Innan du slår till: jämför alltid med andra tomter i området för att se vad som är ett skäligt pris – eller prata med våra säljare, de har koll på prisbilden i området.

Stycka av fritidshustomt?

Om din tomtjakt på nätet inte ger resultat kan du såklart göra på det gamla hederliga viset: fråga en markägare om de kan tänka sig att stycka av och sälja en tomt till dig. Här gäller det dock att vara lite försiktig, och inte köpa tomten innan du vet att du får bygga på den. Tänk också på att kolla upp vad som gäller med vatten och avlopp. Väljer du att bygga ett nyckelfärdigt fritidshus från oss på Myresjöhus kan våra säljare också hjälpa dig med allt detta.

Bygg för fler möjligheter

Att bygga fritidshus idag är något annat än gamla tiders dragiga sommarstugor med utedass. Vi ställer större krav på standard, vårt fritidshus ska vara som en villa men i ett smidigare format. Så när du väljer tomt för ditt, tänk inte bara på den mest uppenbara säsongen för platsen. Vi har nämligen en känsla av att du kommer att vilja pausa här betydligt oftare än så… Satsa på ett nyckelfärdigt fritidshus, till exempel från oss på Myresjöhus – då har du skapat en plats där du kan du njuta av årets alla pauser. Och lycka till med tomtjakten!

Upptäck våra fritidshus!

Klara, färdiga, paus

Välkommen till din paus!

Att köra in på vägen till fritidshuset och lämna vardagen bakom dig. Den kommer att finnas kvar där när du kommer hem, men just nu är det bara den här stunden som räknas. Vid vägens slut väntar Glimma - ett nytt fritidshus i tre olika kategorier för olika stil och miljö.

Läs mer om våra fritidshus!
Niclas Johansson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.