Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Tomter

5 tips när du ska köpa tomt

Din tomt påverkar vilken typ av hus du kan bygga. Därför finns det en del bra saker att titta extra noga på när du ska köpa tomt. Här är några tips som hjälper dig att utvärdera hur bra din tomt passar just din husdröm.

Kolla vartåt det lutar

Att hitta en tomt som är helt plan är inte så enkelt. Men tomtens topografi är viktig att ta hänsyn till när du planerar ditt hus. Om tomten sluttar brant är ett enplanshus inte lämpligt. Det kan både se märkligt ut och riskerar att bli dyrt eftersom det krävs stora mängder fyllnadsmassor. Här kan ett sluttningshus vara det bästa valet.

Hur är tomten att bygga på?

Om du ska köpa tomt privat är det bäst att låta en markkonsult utföra en undersökning. Koppla gärna in våra säljare tidigt i processen så hjälper de dig med allt: att undersöka tomten, ta reda på vilket markarbete som behöver göras och vad det kommer att kosta. Finns det många träd som behöver tas ner? Finns det berg som kräver sprängning? Det kostar en del, men i gengäld är berg stadigt att bygga på. Är marken är vattensjuk eller ligger grundvattnet ytligt? Då kan du behöva fylla ut med mycket dräneringsgrus, vilket också påverkar kostnaden för markarbetet.

Utnyttja utsikten

Att hitta en tomt med utsikt är något alldeles extra. En vacker utsikt är något som bör få styra husets placering. Anlägg uteplatserna på ett sätt som utnyttjar utsikten och fundera på vad du vill se från de olika rummen i ditt hus. Glöm inte att du kan spegelvända en befintlig ritning för att anpassa den till utsikten.

"Om det oftast blåser från ett håll kan du placera uteplatsen på husets läsida."

Var blåser det ifrån?

En blåsig tomt – exempelvis på hög höjd, i flackt landskap eller nära havet – ställer krav på uteplatsens läge. Om det oftast blåser från ett håll kan du placera uteplatsen på husets läsida. Kanske kan du ha två uteplatser så att du kan välja den minst blåsiga för stunden? Ett annat alternativ är att välja ett hus byggt i vinkel: att låta husets form bilda en omsluten gård där vinden inte kommer åt.

Spana in solläget

Åk ut till din tomt och ta reda på hur solljuset faller på morgonen, mitt på dagen och på kvällen. Du vill troligen placera dina uteplatser så att de fångar upp så mycket sol som möjligt. Om du exempelvis gillar kvällssol placerar du en uteplats i västlig riktning.

Ska du bygga fritidshus?

Om ditt hus kommer att användas som fritidshus gäller fortfarande tipsen ovan när det kommer till att hitta tomt. Många vill åt en tomt med utsikt eller närhet till hav och sjö, här gäller det att ha koll på vad som kring strandskydd. Och om västkustens klippor redan bor på din tomt kanske det är läge för att bygga ett sluttningshus. Extra viktigt kan det också vara att tänka på vind och väderstreck. Under lediga sommardagar vill man gärna ta vara på dygnets alla soltimmar och undvika blåsten.

5 anledningar att sälja till oss

Tomt att sälja?

Sälj din mark till oss!

Just nu har vi många som vill bygga hus just här – och därför vill vi gärna fylla på i vår tomtbank. Vill du sälja tomt eller mark? Hör av dig till oss på kontoret! 

Läs mer!
Michael Tegnestål Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.