Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Tomter

Hitta tomt att bygga hus på – så gör du

Varje hus behöver en plats att stå på, men i vissa kommuner har det blivit allt svårare att hitta tomt. Så, hur gör man då för att hitta tomter till salu? Här bjuder vi på några handfasta tips.

Var vill du bo?

Första steget i jakten på tomten är att reda ut var ni vill bygga ert drömhus någonstans. Här gäller det att ställa rätt frågor till er själva. Vill ni bo lantligt eller nära staden? Hur ser det ut med kollektivtrafik och vilken service vill ni ha i närheten? Drömmer ni om en stor tomt med odlingsmöjligheter, eller ska den vara liten och lättskött? Och inte minst: nu är nu, men hur tror ni att livet kommer att se ut om några år? När ni lyckats ringa in det som är viktigt för er, åk runt och titta på olika områden för att bekanta er med dem.

Titta i vår tomtbank

När ni fått en aning om var ni vill bo är det dags att rikta in sökinsatserna. Börja med ett besök i vår tomtbank, här finns ett stort utbud av både tomter och flyttklara hus över hela Sverige. Hittar du inte det du söker där, ta kontakt med våra säljare. De har bra koll på tomtutbudet i sitt område, och kan även sitta på förhandsinformation om tomter som är på väg ut på marknaden.

Sök på webben

Precis som med bostäder dyker många tomter upp på Hemnet – men det kan också löna sig att surfa runt på sidor som Booli och Bovision. Glöm heller inte att ta en titt på Blocket, här kan det dyka upp guldkorn som säljs av privatpersoner.

Håll koll hos kommunen

Din kommuns hemsida ska heller inte underskattas, både för att ställa dig i tomtkö och se lediga tomter just nu – men också för att få information vad som är på gång. Många kommuner gör nämligen organiserade tomtsläpp, och då kan det vara bra att vara förberedd så att du snabbt kan slå till om tycke uppstår. Hos kommunen hittar du även detaljplaner som talar om vad som får byggas i ett område och översiktsplaner som beskriver hur områden är tänkta att utvecklas i framtiden.

Dags för detektivarbete

Om varken kommunen eller webben ger önskad utdelning, varför inte prova lite hederligt detektivarbete? Hör dig för bland vänner och bekanta, kanske känner någon en markägare som kan tänka dig att stycka av en tomt till dig? Eller ge dig ut på jakt. Hittar du en plats som verkar lovande, knappa in adressen på hitta.se – där kan du se tomtgränser och fastighetsbeteckningar. På lantmateriet.se kan du sedan ta reda på vem som äger fastigheten. På så vis kan du leta reda på markägaren och ställa frågan. Får du ett ja? Hör av dig till oss, så hjälper vi dig vidare i processen.

Se möjligheterna

Det finns mycket att vinna på att sikta på ett läge lite utanför stan. Inte minst när det gäller tomtpriserna. Dessutom kanske du också kan jobba hemifrån ibland? När du bygger ett nytt hus är det ju mycket enklare att få till ett bra hemmakontor redan från början. Du kan också hålla utkik efter gamla risiga hus – köpa ett sådant, riva det och bygga nytt. Ofta har dessa också stora tomter, så om priset är det rätta kan du göra en bra affär genom att stycka av en tomt från fastigheten och sälja den – och sedan bygga ditt drömhus på tomten du behåller.

Använd oss

Till sist, det viktigaste rådet vi har: tveka inte att höra av dig till våra duktiga säljare. Ju förr, desto bättre. De kan hjälpa dig med allt från hur det fungerar med avstyckning till att tolka detaljplaner – och, inte minst, ta reda på om din tomt passar för att bygga just ditt drömhus på.

Peter Isaksson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.