Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Tomter

Placera hus på tomten: detta ska du tänka på

När man går i husbyggartankar är det lätt att fastna bland alla husmodeller och tillval. Men vilket hus du än väljer finns det en viktig sak att tänka på: hur du placerar det på tomten. Här bjuder Myresjöhus chefsarkitekt Frida Andersson på sina bästa tips kring just detta.

Ta reda på förutsättningarna 

Innan du drar igång med planeringen är det klokt att ta en titt på detaljplanen. Den styr nämligen inte bara vilket hus du får bygga på en viss plats. Det finns även regler att förhålla sig till när det gäller hur huset får placeras på tomten, berättar Frida.

– Här får man kolla upp vad som gäller, för det kan skilja en del mellan olika kommuner. Men att huvudbyggnaden, alltså själva huset, ska placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen är ett vanligt krav.

Jobba med marken, inte mot den

Vissa tomter passar många olika hustyper, men andra kräver lite extra eftertanke när det gäller val av hustyp. Har du en sluttande tomt blir det oftast allra bäst om du väljer ett sluttningshus, menar Frida.
– Ja, att bygga ett enplanshus på en starkt sluttande tomt är oftast ingen bra idé. Markarbetet blir dyrt och komplicerat, det blir stora nivåskillnader och mycket stödmurar. Med ett sluttningshus kan du istället dra nytta av de olika nivåerna, då bygger du med naturen och låter huset bli ett med omgivningarna, vilket också ger möjlighet till en väldigt trevlig trädgård.

Tänk igenom ditt val lite extra

Enplanshus är mångas stora favorit, inte minst de med ryggåstak som ger en extra ljus och luftig känsla. Men idag är många tomter små, och då kan det vara svårt att få in ett tillräckligt stort enplanshus för den boyta du behöver.
– Då kan man välja ett 1,5- eller 2-planshus, och bygga en vinkel på huset i ett plan för att skapa den eftersökta rymden, samtidigt som man får mer boyta på plan 2. Titta till exempel på Morgondagg eller Saltstänk. Vinkelhus är också ett bra val om du har en öppen tomt i ett flackt landskap där vinden kommer åt, eftersom de skapar en naturligt skyddad uteplats, säger Frida.

Ta in omgivningen

Du behöver också ta en ordentlig titt på tomten och vad som finns runtomkring. Har du kanske någon extra fin utsikt du vill utnyttja? Alla Myresjöhus kan spegelvändas, viket ger dig fina möjligheter att anpassa ditt nya hem efter sin miljö.
– Har du utsikt mot skogen passar det fint med stora fönster där. Då får du gratis dekor i hemmet, naturens eget konstverk som lever med årstiderna. Även utsikt mot vatten, eller kanske ut över staden om ditt hus ligger uppe på en höjd, förtjänar att upplevas genom stora fönster. Däremot kanske du inte ska välja att ha stora uppglasade ytor mot din närmaste granne, tipsar Frida.

Välj väderstreck

Hur rör sig solen under dagen? I vilket väderstreck du placerar huset spelar inte bara roll för var du vill ha dina uteplatser, även om det såklart är ett extra plus att kunna njuta av solen under stora delar av dagen. Frida tipsar förresten om att en uteplats inte alltid behöver vara en altan i anslutning till själva huset. Har du en fin hörna med kvällssol i trädgården går det ju alldeles utmärkt att skapa en uteplats där med. Men tänk på att även rummen inuti huset kommer att upplevas olika beroende på vilket väderstreck de ligger i.
– Det handlar inte bara om att ett rum i norrläge kan upplevas som mörkare, för att det får mindre ljus, utan också om ljusets temperatur. Ett rum som ligger i norr får ett kallare ljus, medan ett i söderläge upplevs som varmare. Det här är också bra att tänka på när du färgsätter och inreder ditt hem, förklarar Frida.

Tydlig entré och kontakt med gatan

Ofta kanske man tänker att husets entré måste vara ut mot gatan, men det behöver faktiskt inte alltid vara det bästa alternativet, menar Frida.
– Nej, det viktiga är att huset får en tydlig entré, man ska ju känna att man vet var man går in. Och det kan lika gärna handla om att jobba med gångar, växter och belysning i trädgården för att leda besökaren rätt. Men det är alltid bra att skapa kontakt med gatan, kanske från köket eller ett allrum? Extra bra om du har barn som leker utanför, fast det är ju alltid trevligt att se vad som händer i kvarteret.

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.