Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Att bygga hus
  • Industriella hus
  • Lantliga hus
  • Moderna hus
  • Trender

Vill du också bo i ett ladhus?

Hade vi ställt samma fråga för trettio år sedan hade nog svaret låtit annorlunda. Men svarar du ”jajamän” idag är du långt ifrån ensam. Att bygga ladhus har blivit oerhört populärt. Men vad är det som gör oss så förtjusta?

Drömmen om idyllen

Slut ögonen och tänk på något klassiskt svenskt. Tänk på barndomens soliga somrar på landet, smultron på strån och betande kor i hagen. Kan du se det framför dig? Då ser du förmodligen också en och annan lada. Ladan är en naturlig del av vårt svenska landskap. Kanske är det någonstans här som allting börjar?

Enkelhet i en komplicerad tid

En anledning till ladhusens popularitet kan vara världen vi lever i idag. I en komplicerad värld är vi många som längtar efter ett tryggare, enklare liv. Vissa kanske går hela vägen och faktiskt flyttar ut på landet, men för andra kanske det räcker med hur vi utformar vårt hem. Att välja ett ladhus gör att vi kan ta med oss lite av den svenska idyllen hem till oss, oavsett var vi väljer att bo. En stor fördel med ladhus är hur lätt de smälter in i sin omgivning, vilket gör att de passar fint i de flesta miljöer.

Essensen av skandinavisk minimalism

Dagens ladhus kännetecknas av rena linjer, nätt takfot och brant sadeltak i plåt eller papp – och ofta en klassisk stående träpanel, gärna i falurött eller vitriolgrått. Den generösa fönstersättningen som låter ljuset flöda in gör dock sitt till för att skilja dagens ladhus från sina föregångare. Husen har ett avskalat uttryck, en enkelhet som känns väldigt modern trots att inspirationen kommer från svunna tider. Ett ladhus är liksom essensen av vår älskade skandinaviska minimalism, alldeles nutida – men ändå oerhört tidlöst.

Ger rum för variation

Ett annat argument för att bygga ett ladhus är att det inte måste se ut exakt på ett visst sätt. Den här hustypen gifter sig också fint med en annan populär stil: den industriella. Titta till exempel på vår husmodell Gryning. Den här godbiten kommer lika väl till sin rätt i sin moderna ladhus-stil som i sin industrikostym – där svart tak och svarta fönster med spröjs sätter den industriella pricken över i:et.

Den svenskaste modellen?

Stramt utanpå – men inbjudande inuti. Ett ladhus bjuder på en smått oemotståndlig kombination av en stilren utsida och en ombonad, ljus och hemtrevlig insida. Kanske älskar vi helt enkelt ladhus för att de påminner om oss själva? Vi svenskar ses ju ofta som lite stela vid första intrycket, men riktigt festliga när man väl kommer oss in på livet.

Peter Reichel Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.