Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Inredning
  • Moderna hus

Modern stil med färg och tapet

Att inreda ett nytt hem är härligt, men med alla valmöjligheter kan det också kännas smått besvärligt. Och hur gör man egentligen för att skapa den där berömda röda tråden i sin inredning? Här guidar vi dig till hur du väljer kulör och tapet för den moderna stilen.

Ingredienser i den moderna stilen

Inom den moderna stilen ryms många olika uttryck. Men om vi ska sammanfatta den med ett par ord skulle vi säga stilren elegans med skandinavisk känsla. Här handlar det om att ge sitt hem ett sobert och harmoniskt uttryck, att värna om den välkomnande känslan – utan att förlora det personliga i tillvaron. Just nu ser vi också hur mer och mer asiatiska inslag smyger sig in, vilket passande nog fått namnet japandi, Japan möter Skandinavien.

Jordnära toner och dämpade pasteller

När det gäller kulörval är jordnära naturtoner fortfarande säkra kort – även om de trendigaste nyanserna skiftat något. Nu ser vi till exempel allt mer bruna toner, och grönt i alla dess former har blivit oerhört populärt. Inte så konstigt kanske, gröna nyanser passar både bra med andra naturmaterial och såväl ljus rotting som möbler i mörkare träslag. Även milda pasteller är fortfarande helt rätt. Till exempel ljusa blå eller gula toner – och den stora favoriten: rosa. Gärna då i en lite dammig nyans med viss värme i sig. Hur snyggt?

Mer kulör är kul

För dig som vill och vågar pekar trenderna nu också mot betydligt mer färg i tillvaron. Även lite mer mättade nyanser av rosa, grönt, blått, gult, orange och persikofärgat gör entré i allt fler hem – och vi älskar det. Att måla både väggar, lister och snickerier i samma nyans är fortfarande populärt. Vill du våga mer färg, men känner dig osäker på om det blir för mycket av det goda? Testa att smyga in mer kulör på hemmets inredningsdetaljer och möbler först, och se hur du trivs med det.

Tapeter för den moderna stilen

Även om vi kanske främst förknippar den moderna stilen med enfärgade väggar ger tapeter dig stora möjligheter att sätta din personliga prägel på ditt moderna hem. Bland de senaste trenderna syns till exempel blommönstrade tapeter med inspiration från Asien, både av det mer vilsamma slaget och riktiga färgexplosioner. Men vi ser också mycket inspiration från vår svenska natur: skogen, fjällen, kusten och årstiderna. Ja, det finns till och med tapeter med olika trämönster. Vill du hellre fokusera på det stilrena? Kika på en enfärgad tapet med linnestruktur i någon snygg kulör som fångar ljuset snyggt och ger rummet ett mer levande uttryck än en målad vägg.

Några saker att tänka på

När du ska välja kulör, tänk alltid på vilket väderstreck ljuset flödar in ifrån. Med fönster åt söder eller väster upplevs många kulörer som varmare. Att provmåla på plats är alltid en bra idé. Det samma gäller tapet: ta alltid hem provbitar av dem. Ljuset i butiken är ett helt annat än hemma hos dig, vilket kan göra att både färger och mönster upplevs väldigt olika. Och innan du greppar penseln: passa på att bli OBOS-medlem, då får du fin rabatt på färg hos Nordsjö Idé & Design. Lycka till nu!

Per Scherdin Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.