Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Inredning

När det lider mot jul är klassiskt alltid modernt

Visst går det trender i juldekorationer med. Men det finns en särskild stil som ständigt är lika aktuell och som ger ditt hem den där perfekta stämningsfulla julkänslan: den klassiska julen. Så här sätter du stilen.

Naturliga val

Ingen klassisk jul utan trä och andra naturmaterial. Granris, julröda äpplen, kottar, mossa och lingonris är perfekta ingredienser för den traditionella julkänslan. Komplettera med julblommor efter smak, från doftande hyacinter till ståtlig amaryllis. Vackra skålar och svepaskar i trä, julgranspynt i halm och näverföremål passar fint in här. Gammaldags julgrans- eller tomteformade ljusstakar i trä likaså. Men kom ihåg att alltid hålla en träljusstake under uppsikt när du tänder den.

Värmande textil

Inget gör ett hem så ombonat som mjuka textilier. Även här går det att göra fina begagnatfynd. Från klassiska rödvita kökshanddukar till gardiner, mattor och dukar av alla slag. Har du tur kanske du hittar kökshanddukar med dina initialer, Tradera är ett bra ställe att hålla utkik på. Du behöver naturligtvis inte gå all-in med julgardiner, om du inte vill. Men en broderad julbonad sätter stämningen direkt, det samma gäller dukar och tygservetter – gärna i linne.

En gnutta stjärnglans

Att krydda med föremål i mässing och koppar hör också den klassiska julen till. Gillar du inte det varma? Då kan vi tipsa om tenn. Ljusstakar, änglaspel, fat, krukor och bunkar – här passar allt som skänker lite extra glans väl in. Och det mesta går att fynda till rimliga priser på loppis. Vissa saker som gamla toppstjärnor i mässing och äldre elektriska adventsljusstakar har dock blivit enormt populära och kan kosta därefter. Det samma gäller fina gamla toppspiror och julgranskulor.

Jul för alla sinnen

Ett utmärkt sätt att väcka julkänslan till liv är genom dofter. Här kan du självklart ta genvägen med juldoftande ljus, annars är kryddnejlikor instuckna i apelsiner en väldoftande klassiker. Antingen upphängda med röda band, eller liggande på ett fat.

En tager vad en haver

Julen är ju en tid av traditioner, och det gäller även föremålen. Kanske är det dags att starta en egen tradition och köpa en speciell julgransprydnad varje år? Ett annat bra tips är att fråga runt bland äldre släktingar. Kanske har de några skatter i gömmorna som de inte längre använder – och som istället kan få fortsätta förgylla julen hemma hos dig? Det blir extra roligt att plocka fram sina juldekorationer när man känner till sakernas historia.

Färgskala efter behag

Ännu en fördel med den klassiska julstilen är att den går fint att matcha med en annars modern inredning. Allt måste inte stråla i rött och guld – tvärt om. Nyanser som mjukt linnebeige, skogsgrönt och mörkrött ger också fin klassisk julkänsla. Och till en inredning som går i sobra toner fungerar även klassiskt rött och vitt perfekt. Ja, med rätt val av detaljer kan du även köra på mer moderna dammiga pasteller. Det är ju du som sätter din klassiska julstil.

Här hittar du inspirationen

Även om både webben och inredningsmagasinen har en del julinspiration att erbjuda vill vi gärna slå ett slag för en annan inspirationskälla: filmer. För den klassiska julen kan du hitta massor av ögongodis i Astrid Lindgren-filmerna. Från Barnen i Bullerbyn till Madicken. Och glöm för all del inte klassikern Fanny och Alexander – här finns massor av inspiration att hämta, inte minst för dig som vill ha lite mer av allt det goda. God jul!

Jonas Larsson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.