Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Trädgård

Njut av närproducerade läckerheter: odla i pallkrage

Tänk dig att få gå ut i trädgården och plocka egen potatis, krispig sallad och färska kryddor till kvällens grillbuffé. Med pallkragar i trädgården är det precis vad du kan göra. Här får du tips på hur du lyckas.

Odla egna gröna godsaker

Att odla i pallkragar är gott, smidigt och enkelt. Och bokstavligt talat närproducerat. Du kan odla det mesta: blommor, rabarber, morötter, potatis, jordgubbar, smultron och kryddor. Det är bara dina preferenser som sätter gränser. Det du bör tänka på är hur jorden är sammansatt och hur stort djup växterna behöver. Till potatis, morötter och växter som har djupa rötter behöver du placera två eller tre pallkragar på varandra.

Förberedelser för odling

Fundera först över var du vill placera dina odlingar. Försök gärna hitta en plats nära köket – och grillen – så att du har nära till dina fina ingredienser. Ska dina pallkragar stå på gräsmattan är det bra att gräva upp gräset där och vända tuvorna upp och ner. Täck sedan marken med ett tjockt lager tidningar, kartong eller markduk. Har du markduk kan du även vika upp den längs med insidan av kragen och häfta fast. Allt för att hindra att gräs och ogräs tar sig in.

När du sått kan det vara en god idé att täcka över dina pallkragar med en fiberduk som skyddar mot insekter, kyla och fåglar som vill provsmaka. 

Satsa på bra jord

Bottna gärna pallkragen med ett lager torra löv, kvistar eller annat organiskt material. Sedan fyller du på med jord av bra kvalitet så att växterna trivs och kan rota sig bra. När du sått kan det vara en god idé att täcka över dina pallkragar med en fiberduk som skyddar mot insekter, kyla och fåglar som vill provsmaka. Näringen som finns i jorden räcker ofta i några veckor, sedan behöver dina växter påfyllning. Naturgödsel (även kallad ko-på-påse) funkar till det mesta, men fråga gärna om råd i trädgårdsbutiken.

Plantera bär för sommarens desserter

Så, vad ska du odla i dina pallkragar? Jordgubbar, blåbär och smultron fungerar alldeles utmärkt att plantera i pallkrage. Blåbär har dock lite speciella önskemål. De trivs bäst i sur jord och behöver därför sås i en egen pallkrage med till exempel rhododendronjord. Plantorna kan övervintra och ge skörd från år till år.

Höj grillkvällens smaker 

Vad passar väl bättre än en minikryddgård nära grillen? Det doftar och smakar ljuvligt och är dessutom vackert. Många kryddväxter gillas också av pollinerare som bin, humlor och fjärilar. Flera kryddväxter är också perenner, och kommer med andra ord att bjuda på smakupplevelser år efter år.

Njut av planteringarna under hela sommaren 

Du kan börja odla i dina pallkragar tidigt på våren. Det blir varmare i en pallkrage än i marken runtom och sådden kan dras igång tidigare än i ett grönsaksland. I pallkragarna planterar du ut förkultiverade plantor eller sår direkt från frö. Läs på fröpåsen vad som rekommenderas. I pallkragarna kan du odla i omgångar hela sommaren. När det blir ledigt i jorden sår du nya fröer av samma gröda eller skiftar till något annat. Och du, glöm inte att vattna.

Lycka till! 

Topplistan över grönsaker och bär att odla i pallkrage

  • Bladgrönsaker
  • Morötter
  • Jordgubbar, blåbär och smultron
  • Potatis
  • Primörer
  • Väldoftande kryddväxter som citronmeliss, mynta, timjan och oregano
Marie Jarl Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.