Att odla i pallkragar är både gott smidigt, enkelt och du kan odla det mesta. Blommor, rabarber, morötter, potatis, jordgubbar, smultron och kryddor. Det är bara din önskan och fantasin som sätter gränser.
Det du bör tänka på är hur jorden är sammansatt och hur stort djup växterna och buskarna behöver. Till potatis, morötter och växter som har djupa rötter behöver du placera två eller tre pallkragar på varandra.
Fundera över var du vill placera dina odlingar. Försök gärna hitta en bra plats nära köket så du smidigt kan gå ut och klippa lite färska kryddor till matlagningen. Eftersom pallkragar saknar botten spelar underlaget i princip ingen roll. De kan ställas direkt på gräsmattan men tänk på att ha ett mellanrum mellan lådorna så du smidigt kan klippa gräset runt. Börja med att jämna ut marken där din pallkrage ska stå. Häfta fast en markduk på insidan och i botten av pallkragen så förhindrar du ogräset från att tränga in i jorden. Se till att köpa jord av bra kvalitet, gärna gödslad jord så växterna trivs och kan rota sig bra.
När du sått kan det vara en god idé att täcka över dina pallkragar med en fiberduk som skyddar mot insekter, kyla och fåglar som vill provsmaka.
Jordgubbar, blåbär och smultron fungerar alldeles utmärkt att plantera i pallkrage vid ditt fritidshus. Blåbär trivs bäst i sur jord och behöver därför sås i en egen pallkrage med ex rhododendronjord. Plantorna kan övervintra och ge skörd från år till år.
Vad passar väl bättre än en minikryddgård intill ditt fritidshus. Det doftar och smakar ljuvligt och är vackert. Många kryddväxter är perenner och för att skapa en större volym i jorden kan det vara bra att placera två pallkragar på höjden så trivs de bättre.
Du kan börja odla i dina pallkragar tidigt på våren. Det blir varmare i en pallkrage än i marken runtom och sådden kan dras igång tidigare än i ett grönsaksland. I pallkragarna planterar du ut förkultiverade grödor eller sår sorter som kan direktsås ute. I pallkragarna kan du odla i omgångar hela sommaren. När det blir ledigt i jorden sår du nya fröer av samma gröda eller skiftar till något annat. Jorden behöver ny energi så glöm inte att gödsla mellan odlingarna.
Lycka till!