• Hemmafix
  • Trädgård

Njut av härliga läckerheter odlade i pallkrage

Tänk dig att få gå ut i trädgården vid ditt fritidshus och plocka egen potatis, krispig sallad och färska kryddor till kvällens grillbuffé. Med pallkragar i trädgården eller på uteplatsen kan du förgylla sommarens härliga grillkvällar. Pallkragarna är lätta att själv bygga, smidiga att odla i och en vacker prydnad för din trädgård.

Odla godsaker vid ditt fritidshus 

Att odla i pallkragar är både gott smidigt, enkelt och du kan odla det mesta. Blommor, rabarber, morötter, potatis, jordgubbar, smultron och kryddor. Det är bara din önskan och fantasin som sätter gränser.  

Det du bör tänka på är hur jorden är sammansatt och hur stort djup växterna och buskarna behöver. Till potatis, morötter och växter som har djupa rötter behöver du placera två eller tre pallkragar på varandra.

Förberedelser för odling vid fritidshuset 

Fundera över var du vill placera dina odlingar. Försök gärna hitta en bra plats nära köket så du smidigt kan gå ut och klippa lite färska kryddor till matlagningen. Eftersom pallkragar saknar botten spelar underlaget i princip ingen roll. De kan ställas direkt på gräsmattan men tänk på att ha ett mellanrum mellan lådorna så du smidigt kan klippa gräset runt. Börja med att jämna ut marken där din pallkrage ska stå. Häfta fast en markduk på insidan och i botten av pallkragen så förhindrar du ogräset från att tränga in i jorden. Se till att köpa jord av bra kvalitet, gärna gödslad jord så växterna trivs och kan rota sig bra.  

När du sått kan det vara en god idé att täcka över dina pallkragar med en fiberduk som skyddar mot insekter, kyla och fåglar som vill provsmaka. 

Plantera bär för sommarens desserter

Jordgubbar, blåbär och smultron fungerar alldeles utmärkt att plantera i pallkrage vid ditt fritidshus. Blåbär trivs bäst i sur jord och behöver därför sås i en egen pallkrage med ex rhododendronjord. Plantorna kan övervintra och ge skörd från år till år. 

Höj grillkvällens smaker 

Vad passar väl bättre än en minikryddgård intill ditt fritidshus. Det doftar och smakar ljuvligt och är vackert. Många kryddväxter är perenner och för att skapa en större volym i jorden kan det vara bra att placera två pallkragar på höjden så trivs de bättre. 

Njut av planteringarna under hela sommaren 

Du kan börja odla i dina pallkragar tidigt på våren. Det blir varmare i en pallkrage än i marken runtom och sådden kan dras igång tidigare än i ett grönsaksland. I pallkragarna planterar du ut förkultiverade grödor eller sår sorter som kan direktsås ute. I pallkragarna kan du odla i omgångar hela sommaren. När det blir ledigt i jorden sår du nya fröer av samma gröda eller skiftar till något annat. Jorden behöver ny energi så glöm inte att gödsla mellan odlingarna. 

Lycka till! 

Topplistan över grönsaker och bär att odla i pallkrage

  • Bladgrönsaker
  • Morötter
  • Jordgubbar, blåbär och smultron
  • Potatis
  • Primörer
  • Väldoftande kryddväxter som citronmeliss, timjan och oregano

Upptäck våra fritidshus!

Klara, färdiga, paus

Välkommen till din paus!

Att köra in på vägen till fritidshuset och lämna vardagen bakom dig. Den kommer att finnas kvar där när du kommer hem, men just nu är det bara den här stunden som räknas. Vid vägens slut väntar Glimma - ett nytt fritidshus i tre olika kategorier för olika stil och miljö.

Läs mer om våra fritidshus!

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.