Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Trädgård

5 favoriter att odla för nybörjare: grönsaker

Är du sugen på att odla egna grönsaker, men vet inte riktigt vad du ska börja med? Då har du kommit rätt! Här guidar vi dig till fem lättodlade gröna favoriter, perfekt för dig som är nybörjare i trädgården.

Sallat och spenat

Med liten arbetsinsats är basen till sommarens alla läckra sallader räddade. Både sallat och spenat är enkla att lyckas med, du behöver inte ens förså om du inte vill – även om det hjälper dig att få ännu tidigare skörd. De funkar lika bra i grönsakslandet som i pallkragen, i kruka eller balkonglådor. Näringsrik jord är toppen – och vattna ordentligt för godare smak. Så i omgångar för längre skörd.

Sockerärtor

Dessa små läckerheter är ofta dyra i matbutiken, men lätta att odla. Sockerärtor går fint att direktså, men olika sorter vill ha lite olika varmt för att gro, så läs på fröpåsen. Där ser du också hur hög sorten blir. Ju högre – desto mer stöd behövs. Det bästa med sockerärtor är att du måste skörda kontinuerligt för att nya blommor, och senare ärtor, ska bildas. Så: ju mer du skördar, desto mer får du njuta av.

Lök

Gul lök, rödlök, schalottenlök – lika oumbärliga i köket som okomplicerade att odla i kökslandet. Inte minst om du jobbar med sättlök. Sätt dem tätt, och gallra sedan ut godbitar som du använder som färsk lök så snart de är stora nog att äta. Resten skördar du när blasten börjar gulna och sloka, låter du dem sedan torka ordentligt och kan förvara dem torrt och svalt – då håller de hela vintern.

Potatis

Att kunna plocka upp egen färskpotatis till sommarens middagar slår det mesta. Potatis ger mycket mat i förhållande till jobbet, den kan odlas nästan var som helst – och det finns massor av spännande sorter att prova. Glöm bara inte att kupa, alltså att fylla på med mer jord i takt med att blasten växer, annars riskerar du grön och oätlig potatis. Kul kuriosa: stora sättpotatisar ger många mindre potatisar – små sättpotatisar ger färre, men större, potatisar.

Squash

Squash, eller zucchini som italienarna säger, är fantastiskt kul att odla. Den är nämligen otroligt produktiv, och ju mer du skördar, desto fler frukter bildar plantan. Squash kan odlas i stora krukor, i pallkrage, på friland – ja, till och med direkt i komposthögen. Det enda den kräver är massor av sol – och gott om plats… Men så inte för tidigt, inte ens om du förodlar inomhus, det här är en snabbväxande rackare.

Bonustips: jordärtskocka

Till sist vill vi gärna slå ett slag för denna delikata knöl. Jordärtskocka är otroligt lättodlad, vissa menar att den beter sig mer som ett ogräs, så att ge den en avgränsad plats i trädgården är inte fel. Men det fina med skockan är att när du väl fått igång din odling behöver du bara lämnar ett par knölar kvar till våren, så återkommer de år efter år. Skördar gör du sent på hösten, och om vintern inte bjuder på tjäle kan du skörda kontinuerligt ända fram tills de gror på våren. Vissa sorter bjuder också på fin blomning, dessutom vid en tidpunkt när det mesta annat i trädgården blommat över.

Christian Mogren Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.