Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Trädgård

Förså: ge dina odlingar ett försprång

Att förså kallas även att förodla eller förkultivera. Oavsett vad du kallar det innebär det ett utmärkt sätt att kickstarta odlingssäsongen och få tidigare skörd. Här får du tips på hur du lyckas.

Varför ska man förså?

Att förodla eller förså innebär att du sår dina fröer i valfria odlingskärl och låter dem växa upp till fina plantor lagom tills det är varmt nog att plantera ut dem i din trädgård eller i ditt växthus. För växter som tar god tid på sig att utvecklas, som chili, paprika och tomat, är försådd en förutsättning för att du överhuvudtaget ska hinna få någon skörd. Den svenska sommaren har ju sina begränsningar… Men du kan faktiskt förodla det mesta för att få snabbare skörd och blomning.

När ska man förså?

Att starta dina sådder i februari-mars är oftast rätt så lagom. Men det beror dels på vilka sorter du väljer, dels på var i vårt avlånga land du bor. Olika växter tar ju olika tid på sig att utvecklas – där majs, melon och gurka tar ett par veckor behöver till exempel många sommarblommor ett par månader. Här kan det vara smart att räkna baklänges från när du tror att frosten är över hos dig, och det därmed går fint att sätta ut dina plantor. Många växter går även att förodla utomhus, men här håller vi oss inomhus.

Extra belysning rekommenderas

Den vanligaste platsen att förså inomhus är på fönsterbrädan. Men du kan placera dina sådder nästan var som helst, bara de får tillräckligt med ljus så snart de kikar upp. Det finns massor av prylar för förodling, men om du ska investera i en enda sak är växtbelysning ett utmärkt val. Växter behöver nämligen få bra ljus i minst 12 timmar om dygnet för att växa upp till livskraftiga plantor. Om dina sådder står för mörkt blir plantorna klena och rangliga.

Värme hjälper fröna att gro

Många fröer vill också gärna ha lite extra värme när de ska gro. Det är ju samma sak som att vi vill att jorden utomhus ska vara ordentligt uppvärmd innan vi sår några frön där. Här finns det smarta värmemattor att köpa, men ett badrum med golvvärme är faktiskt ingen dum idé. Kom bara ihåg det där med ljuset. Vissa fröer, bland annat kryddväxter och sommarblommor, behöver även ljus för att kunna gro – men alla vill ha ljus så snart din sådd kikar upp. Dessutom vill de allra flesta även stå svalare då, vilket gör att en flytt ändå kan vara på sin plats.

Vad ska man förså i?

Även här finns det mängder av prylar för den som är sugen, från påkostade minidrivhus till hela odlingssystem. Men små pluggbrätten med plastlock duger gott, de kostar inte så mycket och kan återanvändas i flera säsonger. Har du tomma godisbyttor eller vindruvsförpackningar hemma? De går också utmärkt att förså i, se bara till att göra hål i botten för avrinning och att det finns lite lufthål i locket om det sitter tätt. Även tomma toarullar funkar bra, inte minst för större fröer, som gurka eller bönor. Men tänk på att ställa allt som kan droppa vatten på en bricka eller liknande.

Vilken jord ska man välja?

För att lyckas med att förså behöver du såjord och planteringsjord. Såjorden är finfördelad och mager, den passar känsliga fröer som inte klarar för stark gödning – men gör också att de små plantorna riskerar att få slut på näring snabbt. Planteringsjorden är lite mer gödslad och funkar till det mesta. Ett tips är att grunda krukan med planteringsjord, och sedan toppa med såjord. Då gror dina fröer i såjord och när de vuxit ett tag kan rötterna leta sig ner i den mer näringsrika planteringsjorden.

Vattna – och gödsla lagom

Det är viktigt att sådden hålls fuktig och inte torkar ut. Men det får heller inte bli för blött, då kan dina sådder ruttna. När plantorna vuxit till sig lite börjar det bli dags att tillföra näring, inte minst om du sått i såjord. En svag dos flytande näring då och då, i samband med att du vattnar, brukar räcka.

Omplantering innan utplantering

Nu har du förhoppningsvis huset fullt av knubbiga små plantor. Kanske börjar de också bli lite trångbodda? Då behöver de skolas om – alltså planteras om i större krukor. Vissa sorter, som chili, kan behöva planteras om flera gånger innan de är redo för utelivet. Läs på om de sorter du väljer att odla, förutom på fröpåsen finns det mängder av bra info att hitta på webben. Lycka till med försådden!

Henrik Nyberg Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.