Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Hemmafix
  • Trender

Därför älskar vi hus med öppen planlösning

Kommer vi någonsin få nog av hus med öppen planlösning? Nej, det verkar inte så. De passar ju så bra ihop med huslivet vi vill leva idag. Men hur började alltsammans, och vart är trenden med öppna planlösningar på väg?

En trend som håller i sig

Lägenheter med helt eller nästan helt öppna planlösningar blev trendigt i USA under 1960-talet när gamla fabriks- eller lagerlokaler gjordes om till bostäder. I våra svenska villor började öppenheten mellan kök, matplats och vardagsrum smyga sig in i våra hus under 1980-talet. Då ofta i form av valv mellan rummen och inglasade verandor. Men vi fick snabbt mersmak, för redan under 90-talet börjar vi se allt större öppna ytor, gärna med stora fönsterpartier. En trend som håller i sig, så här drygt 30 år senare.

Läs mer om arkitektoniska trender genom tiderna

Fördelarna med öppen planlösning

Visst finns det gott om fördelar med en öppen planlösning. Rymden och ljuset, såklart – ofta bjuder de på ett fint ljusinsläpp från flera väderstreck. Men även när det gäller praktiska aspekter, som att kunna ha koll på vad familjens minsta har för sig samtidigt som du lagar mat, och sociala sådana är en öppen planlösning ofta en vinnare. Den gör det enkelt för familjen att umgås i vardagen – och ökar trivseln när ni har gäster. Dessutom är en öppen planlösning ofta yteffektiv, den ger med andra ord rum för mer funktion per kvadratmeter.

Men det ska vara en lyckad sådan

Men naturligtvis är det en viss skillnad på en öppen planlösning som fungerar och en öppen planlösning som bara är… ja, öppen. Den sistnämnda kan nämligen bli både svårmöblerad och svårhanterad. Tricket här är balansera ljus och rymd med en yta som ändå är lätt att möblera, och som skapar ett fint flöde: alltså att det känns naturligt att röra sig mellan husets olika funktioner. En lyckad öppen planlösning får heller inte vara för liten, det ska ju inte kännas som du slappar i soffan vid diskbänken.

Bubblare: en mer lagom öppen planlösning

I samband med pandemin var det många som förutspådde att den öppna planlösningen skulle dö ut, eftersom fler ville kunna stänga dörren om sig när de jobbade hemma. Men så har det inte blivit. De senaste åren har däremot en ny sorts öppen planlösning gjort entré, och dessutom blivit väldigt populär. Det handlar om en lite mer lagom variant där kök och vardagsrum fortfarande har ett starkt samband, men där de ändå känns som rum i sin egen rätt. Titta till exempel på planlösningen i vårt älskade Nymåne. Det är trots allt ett plus att slippa se disken från soffan…

Din planlösning som du vill ha den

Vilken planlösning som är rätt för dig är förstås upp till dig, här har vi samlat några tips på hur du kan tänka. Vare sig du är team öppen planlösning eller föredrar mer rumsindelning i tillvaron vågar vi lova att det finns ett Myresjöhus för dig. Börja med att botanisera bland våra husmodeller – om någon bara känns nästan helt rätt kan du även få hjälp med att anpassa planlösningen efter dina önskemål. Eller få ditt hus ritat helt från grunden av någon av våra arkitekter. Hos oss är möjligheterna många, och valet är alltid ditt.

Alexander Aronsson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.