Beställ katalog
  • Badrum
  • Inredning
  • Sekelskifteshus
  • Trender

Modernt badrum i sekelskiftesstil: så inreder du

Sekelskiftesstilen letar sig in i allt fler hem, och som vi älskar det! Att ge kök, sovrum och vardagsrum en touch av klassisk elegans är ofta enkelt. Men hur gör man det samma i badrummet? Här kommer några tips för hur du skapar ett modernt badrum i sekelskiftesstil.

Känsla framför fakta

Det fina med sekelskiftesstilen är att den inte är helig. Du behöver med andra ord inte gå all-in, med lejontassar på badkaret och allt vad du kan tänka dig, om du inte nödvändigtvis vill. Att lyfta in väl valda klassiska detaljer kan räcka utmärkt. För dagens badrum i sekelskiftesstil handlar mer om en känsla än att försöka återskapa något som funnits i verkligheten. Många sekelskifteshus hade ju inte ens några badrum från början…

Tydliga stilmarkörer

Vilket golv du väljer gör mycket för intrycket av ett badrum. Vill du ge en tydlig prägel av sekelskiftesstil passar klinker lagt i rutmönster eller klinker med geometriska mönster perfekt. En annan tidstypisk stilmarkör är hur väggytan delvis pryds av bröstpanel och delvis av mönstrad tapet. Badrummets version av detta kan med fördel uppnås genom att inte helkakla, utan istället möta upp kaklet med målad vägg. Vill du ha mer mönster i tillvaron kan du förstås också välja ett sådant kakel upptill, eller så satsar du på någon snygg tavla istället.

Kulörval

Sekelskiftesstilen kännetecknas av ljus och rymd, och eftersom badrummet inte är husets största rum kommer ofta en ljus bas till sin rätt här. Men kom också ihåg att det här är en stil som framhäver kontraster: så komplettera gärna en neutral bas med någon fin kulör. Till exempel grönt, rött eller gult –svart mot vitt är också en klassisk kombination, inte minst när vi tänker golv. En mönstrad tapet är heller aldrig fel, men tänk på att du ska leva med ditt badrum i många år – så välj något du inte kommer att tröttna på i första taget.

Skapa igenkänning

Att hitta den röda tråden i sin inredning och låta den löpa genom hela hemmet ger ett fint resultat – oavsett vilken stil du är ute efter. Här är det till exempel smart att välja badrumsmöbler med luckor och lådfronter i samma stil som du har i köket. Kanske till och med i samma kulör? En ramlucka matchar förstås sekelskiftesstilen perfekt.

Klassiska detaljer

Sekelskiftesstilen sitter också till stor del i vilka detaljer du väljer: från stiliga blandare till tidstypiska knoppar på skåp och lådor – och allt däremellan. Vackra tvålpumpar, klassisk belysning, en tidsenlig vas till handfatet, eller vad du nu tycker om. Plocka också gärna in detaljer i trä, det bidrar både till ett varmare uttryck och en fin flirt med det lantligt rustika. Kanske väljer du bort spegelskåp till förmån för en snygg spegel, kanske satsar du även på ett badkar med lejontassar? Det är du som skapar din sekelskiftesstil.

Magnus Hoffner Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.