Beställ katalog

Inred med ljus: mysbelysning med mera

Visst ska belysning ha funktion – men känslan som mysbelysningen ger ett hem ska heller inte underskattas. Allra minst under årets mörkare månader. Här guidar vi dig till hur belysningen blir en självklar del av din inredning.

Rätt ljus på rätt plats

Varje rum behöver olika typer av ljus, och om du först vill läsa på om hur du ska tänka kring belysning i stort rekommenderar vi en titt på våra lysande tips. Men nu lägger vi fokus på hemmets stämningshöjande ljuskällor. Här finns mängder av mysiga armaturer att välja mellan, men också två viktiga saker att tänka på. Se till att använda LED-lampor, så att du kan ha din mysbelysning tänd utan att riskera för dyra elräkningar. Och tänk till kring var du placerar den i ditt hem. Mysbelysning ska ju inte vara så stark, och kommer därför bäst till sin rätt nära de platser där du tillbringar mycket tid. Till exempel vid soffan, sängen eller matbordet.

I rätt styrka

För bra mysbelysning passar svagare LED-lampor som ger ett varmt sken. En bordslampa med för starkt ljus ser inte bara felplacerad ut, den kan dessutom bli otrevligt bländande. Se också upp med hur du placerar filamentlampor (dekorationslamporna som ska se ut som gammaldags glödlampor och ofta användas utan skärm) – dessa kan också lätt bli lite bländande om de hamnar fel i höjd.

Mysbelys med stil

När det gäller belysningen i ditt hem kan du antingen välja att matcha din stil, eller skapa kontraster som sticker ut. En lampa kan mycket väl fungera som blickfång i inredningen. Hitta en kul lampfot eller en extra fin lampskärm, här finns det goda fyndchanser på loppis och second hand. Eller varför inte satsa på en maffig golvlampa? Tänk också på hur lampan ser ut både när den är tänd och släckt. Våga prova dig fram – allt kanske inte behöver matcha?

Piffa med punktbelysning

Punktbelysning behöver inte bara vara praktisk. Den kan också bli en effektfull inredningsdetalj som bokstavligt talat sätter ljuset på det du vill ska synas lite extra. En tavla, en växt – eller något helt annat. Här passar det perfekt att jobba med spotlights eller andra riktade lampor. Vill du få ett rum att kännas större och luftigare kan du också belysa väggarna med uppåtriktade lampor.

Variera mera

Variation är nycken till att lyckas med ljussättningen i ditt hem. Både när det gäller val av ljuskällor och deras placering. Sprid ut din belysning i rummet, och jobba från golv till tak. Genom att installera en dimmer kan du också variera den befintliga belysningen från funktionell till mysig. Och glöm inte ljusslingor – de är till exempel ett säkert kort för att skapa en mysig känsla i sovrummet, både för barn och vuxna. Komplettera också gärna med levande ljus när du vill maxa mysfaktorn, kom bara ihåg att släcka dem när du lämnar rummet.

Hans-Olov Larsson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.