Beställ katalog
  • Inredning
  • Sekelskifteshus

Nyckeln till sekelskiftesstilen? Tapeterna!

Ett hem fyllt av ljus, rymd och elegans – som ändå känns varmt och välkomnande. Inte konstigt att vi är många som älskar sekelskiftesstilen. Här bekantar vi oss lite närmare med en av stilens nyckelpersoner: tapeterna.

Mixa och matcha

Från början handlade tapeter inte om det estetiska utan snarare om att isolera kalla och dragiga väggar. Skönheten fick man liksom på köpet. Idag behöver vi inte bry oss om den praktiska detaljen – utan kan helt fokusera på hur rätt tapet kan förändra ett rum. Det härliga med den moderna sekelskiftesstilen är att den blir vad du gör den till. Även om de element vi oftast förknippar med sekelskiftesstilen idag kommer från jugendstilen finns det fler stilinriktningar att inspireras av. Plocka väl valda godbitar, eller gå all in – valet är ditt.

Dåtidens ljust och fräscht

I slutet av 1800-talet var murrigt och ombonat ledorden men sedan, runt sekelskiftet, händer något spektakulärt. Vi drar undan gardinerna och släpper in ljuset – och även inredningen i våra hem blir gradvis allt ljusare och luftigare. Tapeter med ljus botten blir senaste mode, och det blir också inne med breda tapetbårder i anslutning till taklisten. Jugendstilen och den engelska Arts & Crafts-rörelsen får sitt genombrott – och William Morris slår igenom med sina karaktäristiska blomster- och växtmönster. Ett uttryck som håller stilen än idag.

Gobelänger och elegans

Under 1910-talet får jugendstilen konkurrens av nationalromantiken. Nu ser vi allt från mörkare gobelängtapeter till ljusa tapeter som ska likna skimrande sidentyg, och småmönstrade tapeter prydda av blombuketter eller fruktkorgar. Så småningom glider vi sedan in i stilen art deco, och vår svenska version av den som kommer att kallas Swedish Grace. Här står elegansen i fokus, och även den stilen håller än idag. Tapeterna pryds gärna med geometriska mönster och stiliserade blommor. Trendiga färger är guld och svart mot ljust gråbrun eller beige botten, alternativt blågrått och blågrönt mot silvergrått.

Förändrar rummet

Tapeter är oslagbart när det gäller att förändra ett rum. Man brukar säga att en småmönstrad tapet med tät mönsterbild passar bäst i ett mindre rum, eller i ett rum med många dörrar och fönster – medan en stormönstrad tapet kommer bäst till sin rätt i ett rum med mycket väggyta att visa upp sig på. Väljer du en tapet med ränder i mönstret, tänk på att vertikala ränder ger en känsla av högre takhöjd, medan horisontella ränder istället breddar rummet.

Våga mönstrat

Kanske är du sugen på en stormönstrad tapetskönhet, men känner dig osäker på om det blir för mycket? Tänk då på att färgskalan är minst lika avgörande som mönstret. En stormönstrad tapet med få färger upplevs ofta som lugnare för ögat än en småmönstrad tapet med flera olika färger. Känns det ändå inte helt rätt? Ta chansen och gå loss ordentligt i ett mindre rum – som hallen, gästrummet eller kanske toaletten – och ta det lite lugnare i de rum du tillbringar mycket tid i, som vardagsrummet.

Du sätter din sekelskiftesstil

Oavsett om du föredrar tapeter med organiska blomstermotiv a la William Morris eller dras mer åt en stramare elegans kan du garanterat hitta hem i din tolkning av sekelskiftesstilen. Och när du hittat dina tapetfavoriter, tänk på att alltid ta hem provbitar av dem. Ljuset i butiken är ett helt annat än i ett hem, vilket kan göra att både färger och mönster upplevs väldigt olika. Lycka till nu!

Satsa på stuckaturer

Breda lister, takrosetter och bröstpanel sätter den berömda pricken över i:et i sekelskiftesstilen. Dessa fixar du enkelt med färdiga stuckaturer som limmas på tak eller vägg. Finns att köpa i byggvaruhandeln eller online.

Tomas Molander Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.