Beställ katalog
  • Hemmafix

10 tips för dig som ska måla om hemma

Få saker får ett hem att kännas så nytt som ett nymålat rum – eller flera. Och det bästa av allt: att måla om hemma är inte alls så svårt som du kanske tror. Här kommer experternas 10 bästa tips.

1. Var förberedd

Få saker är så frustrerande som att behöva avbryta arbetet för att du inser att du har glömt köpa den där penseln du behöver just nu. Se till att ha allt du behöver nära till hands, det kommer spara in din tid i slutändan.

2. Kvalitet spelar roll

Välj gärna färg av högre kvalitet när du ska måla om hemma. Dina väggar kommer få ett jämnare utseende, vilket framför allt syns i dagsljus. Med en bättre färg klarar du dig oftast med något färre antal strykningar för att slutresultatet ska bli riktigt bra.

3. Riktigt bra penslar

Med bra penslar och rollers får du en jämnare och finare yta, dessutom slipper du plocka strån som har släppt från penseln.

4. Täck och maska

Täck för vägguttag, fönsterkarmar och annat som du inte vill måla med maskeringstejp. Tänk på att sätta dit tejpen i en rak linje, då blir färgkanten lika rak. Om du kan, ta bort alla möbler från rummet. Om det inte går, täck över dem med plast eller tyg (till exempel gamla lakan) istället. Glöm heller inte golvet, färgdroppar har en tendens att leta sig nedåt…

5. Måla kanterna först

Börja med att måla rummets alla kanter noggrant. Det innebär att hörn, området närmast taket, ovanför golvlister samt runt fönster och dörrar bör målas innan du börjar måla de stora väggytorna. Upprepa detta för varje vägg innan du fortsätter med nästa så att inte färgen hinner torka emellan.

6. Rolla!

Bäst resultat på stora ytor får du med en roller. Investera i en relativt bred mediumroller, och behöver du måla smala sektioner eller runt element kan det också vara en god idé att köpa en smalare roller. Innan du använder en ny roller: skölj igenom den med ljummet vatten och lite tvål så undviker du att den luddar.

7. Måla med bokstäver

Måla i V- eller W-formade drag när du använder en roller, snarare än uppåt och nedåt eller från sida till sida. På detta sätt får du ett jämnt slutresultat. 

8. Håll penslarna fräscha

När du tar paus: förvara penslar och roller i en hink med en fuktig trasa över, eller linda in dem i en plastpåse, så att de inte torkar.

9. Rengör under tiden

Ha en ren, fuktig trasa till hands och ta bort färgstänk direkt. Då blir det mindre städjobb kvar på slutet. Får du färgstänk på fönstret? Vänta då tills färgen torkat och ta bort det med en målarskrapa.

10. Dra bort maskeringstejpen innan färgen torkat helt

När färgen är nästan torr, dra försiktigt bort maskeringstejpen. Om du väntar tills färgen har torkat helt riskerar du att färgen följer med. Skulle det ändå hända: fyll i med en liten pensel.

Bonustips: bli OBOS-medlem

Färg kostar en slant, och som OBOS-medlem får du 25% rabatt hos Nordsjö Idé och Design. Vill du slippa måla om hemma på egen hand? Då får du även rabatt hos Sandå Måleri. Du tjänar med andra ord ganska snabbt in medlemsavgiften, och dessutom får du massor av andra fina förmåner.

Hans-Olov Larsson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.