Beställ katalog
  • Energi
  • Medlem
  • Tillval

Energispartips - så sparar du energi i ditt hus

När du väljer ett Myresjöhus har du redan gjort ett bra val för din framtida energiförbrukning, eftersom du valt ett välbyggt och välisolerat hem med ett effektivt värmesystem. Men du kan göra ännu mer, läs våra sparsamma energispartips för villa här.

Nybyggt hus = bättre energiklass

Alla nybyggda hus gör av med mindre energi, naturligtvis tack vare att tekniken går framåt – men också för att det idag ställs krav på vilken energiprestanda ett nybyggt hus ska ha. Det här deklareras i olika energiklasser. Idag måste ett nybyggt hus hålla minst energiklass C, medan en äldre villa ofta hamnar i E, eller värre… Så: här har du redan gjort ett bra val.

Producera egen el

Att producera egen solel från solceller är fantastiskt! Med solceller på taket bidrar du till en bättre miljö samtidigt som du gör en bra investering. Tack vare ökad efterfrågan har produktionen av paneler med solceller rationaliserats och kostnaden på solcellspaket har sjunkit till en helt annan nivå än tidigare. Och producerar du mer el än du behöver säljer du bara tillbaka den till elbolaget.

Byt till LED

Har du fortfarande gammaldags glödlampor kvar någonstans? Byt ut dem. En LED-lampa håller upp till 40 gånger längre än en glödlampa och använder ungefär en femtedel så mycket el. Till utebelysningen kan du antingen installera en skymningssensor som släcker lamporna när dagsljuset tar vid, eller en rörelsevakt som tänder belysningen när någon närmar sig lampan.

Tips för badrummet

Att duscha fem minuter istället för en kvart kan spara ända upp till 1000 kWh per år. Ett normalt badkar rymmer 150 liter vatten, så det lönar sig att ta en kortare dusch istället för ett bad. Använd gärna snålspolande kranar och duscharmaturer – och täta droppande kranar. En enda droppande kran kan förbruka energi motsvarande 1000 kronor i elkostnad per år.

Smarta kökstips

Sätt lock på kastrullen när du lagar mat, då kan du spara upp till 80% av energin som går åt. Utnyttja också eftervärmen genom att stänga av ugn eller spis några minuter innan maten är färdig. Om du ska tina fryst mat: gör det i kylen – då kan kylen dra nytta av kylan från maten. Av motsatt anledning: låt varm mat svalna innan du ställer in den i kylskåpet. Och du: koka vatten i vattenkokare istället för på spisen. Om alla Sveriges hushåll skulle koka upp två liter vatten i sin vattenkokare idag, istället för i en kastrull på spisen, skulle vi spara hushållsel till 50 000 villor, enligt elbolaget Bixia.

Stäng av elektroniken

Stäng av TV, dator och annan hemelektronik med strömbrytaren, extra viktigt om du har äldre produkter. Och dra ur laddare som inte används, två tredjedelar av energin för att ladda mobiler går till laddare som inte laddar...

Sänk temperaturen

Hur varmt behöver du egentligen ha hemma? 20°C är ändå rätt perfekt i vardagsrummet – men många har mycket mer. Kolla även temperaturen i sovrummet, lite svalare gör ofta att du sover bättre. Varje grad motsvarar ca 5% av värmeanvändningen.

Medlemmar kan spara ännu mer

Till sist har vi ännu ett tips till dig: bli OBOS-medlem. Kanske låter det märkligt att vi på Myresjöhus tipsar om det, men det beror helt enkelt på att vi är en del av OBOS – precis som våra vänner på SmålandsVillan. Tillsammans bygger vi energieffektiva hem över hela Sverige, och har nöjet att erbjuda alla OBOS-medlemmar massor av fina förmåner. På spara energi i villa-temat får du till exempel både rabatt på el från Fortum och solceller från Otovo.
Läs mer och bli medlem här

Frågor och svar om energispartips

Ja, för varje grad du kan sänka kan du minska dina uppvärmningskostnader med cirka 5%. Titta till exempel på hur varmt du har i sovrummet – lite svalare temperatur där gör ofta också att du sover bättre.

Det beror naturligtvis på ditt hus egna förutsättningar, men om du bara ska välja ett: se till att ditt hus har effektiv uppvärmning. Värme och varmvatten står nämligen för en stor del av elförbrukningen.

Det kan det absolut vara. Idag kan solceller på taket vara en riktigt bra investering tack vare ökade elpriser i kombination med att kostnaden på solcellspaket har sjunkit till en helt annan nivå än tidigare. Din säljare hjälper dig gärna att räkna på det hela.

Definitivt, att duscha fem minuter istället för en kvart kan spara ända upp till 1000 kWh per år. Och ett normalt badkar rymmer 150 liter vatten, så det lönar sig att ta en kortare dusch istället för ett bad.

Mikael Wallenberg Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.