Beställ katalog
  • Energi
  • Miljö/hållbarhet

Vi släcker 6 myter om solceller för villa

Dyrt, fult och ineffektivt – eller alldeles, alldeles underbart? Åsikterna om att utrusta sitt hus med solpaneler går isär och myterna är många. Här tar vi tillfället i akt att släcka några av dem.

1. Solceller för villa lönar sig inte

Kanske den vanligaste solcellsmyten av dem alla, och visst kostar solpaneler en hel del pengar. Men sett över tid är solceller är faktiskt en riktigt bra investering. Se det som ett sparande: i en normalstor villa kan du minska din elräkning med 6-7.000 kr per år. Det ger en avkastning på 5 till 7 procent, vilket är betydligt bättre än bankräntan…I genomsnitt har din solcellsinvestering betalat sig på 10-15 år, för vissa går det snabbare än så. Det gör att du kan njuta av alldeles gratis el under resten av anläggningens livstid. Man räknar med att solceller har en livslängd på runt 30 år…

2. Solceller funkar inte i Sverige

Sverige är välkänt för sitt vintermörker, så visst kan det vara svårt att tro att solceller här kan vara en optimal lösning. Men även om våra svenska solceller producerar mindre under vintern har vi ju långa dagar och många soltimmar under resten av året. Faktiskt ungefär lika många soltimmar som Tyskland, som producerar mycket mer solel än Sverige. Och när du producerar mer el än du använder säljer du bara tillbaka den till elbolaget. Solceller funkar fint även när det är lite molnigt, och dessutom trivs de riktigt bra i vårt svenska klimat – blir det för varmt får solcellerna nämligen sämre verkningsgrad.

3. Solceller är bara för tekniknördar

Kanske har du tänkt att det där med solpaneler på huset låter krångligt? Oroa dig inte. Du behöver inte alls vara teknikexpert för att ha solceller. Precis som med andra elinstallationer får du ändå inte installera dem själv. Och när experterna på det har gjort sitt jobb sitter solpanelerna bara där och gör sitt jobb – du behöver inte bekymra dig om något underhåll. Istället kan du fokusera på att glädjas åt elen de producerar.

4. Solceller sänker värdet på mitt hus

Solceller som förstör taken och gör husen fulare, har du också hört talas om det? Då kan vi med glädje avslöja att inget av det stämmer. Solceller monteras enkelt ovanpå takbeläggningen, alltså takplåten eller takpannorna, och skadar inte taket alls. Naturligtvis är utseendet en fråga om tycke och smak. Men kanske blir solpanelerna vackrare i dina ögon om vi berättar att undersökningar visar att de faktiskt ökar värdet på huset? Med dyra elpriser är ju låga driftskostnader viktigare än någonsin förut. Känner du ändå att de inte passar på ditt hus? Då kanske du kan ha dem på garaget istället?

5. Solceller kräver bygglov

Nja, så var det visserligen förr. Men sedan 2018 kan de allra flesta sätta upp solpaneler på sin villa utan att behöva bygglov. Här finns dock fortfarande vissa undantag: till exempel om solcellerna ska sitta på platta tak (eftersom de då behöver sitta på en ställning som vinklas upp mot solen), om byggnaden är K-märkt eller om solcellerna kan störa Försvarsmaktens arbete. Din kommun vet vad som gäller för dig.

6. Solceller blir billigare i framtiden

Tänk om jag får bättre solpaneler till ett lägre pris om jag väntar? Kanske det, men solceller har funnits så länge att även om de fortsätter förbättras blir skillnaden marginell. Idag går det fortfarande att få skattereduktion för solceller, ett initiativ för att få fler att hoppa på tåget – men frågan är hur länge? Se dina solpaneler som en investering istället för en kostnad. Ju snabbare du installerar din anläggning, desto snabbare kan du minska din elräkning.  

Håkan Thunberg Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.