Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Energi
  • Finansiering
  • Miljö/hållbarhet

Är nyproduktion av villa en bra investering?

Guldtackor i garderoben, lyxiga designerväskor – eller aktier. Hur du hanterar dina besparingar är såklart upp till dig. Men vi kan faktiskt bara komma på en enda investering som hela familjen kan njuta av varje dag i många år framöver: ett nytt hem.

Inget snabbt klipp, men…

Nej, att investera i ett nytt hus är inget snabbt klipp. Det är en stor och viktig affär. Inte bara med tanke på pengarna, utan också för att det ofta innebär ett helt nytt liv för hela familjen. Att bryta upp och flytta till något nytt är liksom inget man gör i en handvändning. Men när ni väl har bestämt er kan det vara skönt att veta att ett bostadsköp i princip alltid är en god investering – så länge du behåller bostaden tillräckligt länge.

Förena nytta med nöje

Alla behöver ju någonstans att bo, eller hur? Så varför inte förena nytta med nöje och äga din bostad? Värdeökningen över tid har historiskt sett gjort att det är betydligt billigare att äga sitt hem än att hyra. Statistiken visar att bostadspriserna i Sverige har stigit under lång tid nu, åtminstone sedan 1996. Tittar vi sedan ännu längre tillbaka i tiden kan vi se att bostadspriserna generellt följer löneutvecklingen uppåt. Så, så länge du inte väljer något som är för dyrt för dig kan ditt husbygge bli en utmärkt investering. När du bygger egen villa betalar du dessutom till dig själv, det är ett värde i sig. Att bo i en hyresrätt tjänar du i alla fall inga pengar på.

Den magiska formeln styr

Helt säkra investeringar existerar inte. Börser kan krascha och företag kan gå i konkurs, dessutom kan kriser och katastrofer förändra spelplanen oavsett vilket sätt du väljer att investera på. Men förutom den betryggande historiken kan vi konstatera att prisutvecklingen på bostadsmarknaden, precis som så mycket annat, till stor del styrs av den magiska formeln tillgång och efterfrågan. Så, hur ser det ut på den fronten?

Läget just nu

Majoriteten av Sveriges kommuner (207 av 290) har fortfarande bostadsbrist, ett problem som inte verkar få någon lösning inom en överskådlig framtid. Dessutom har pandemin fått allt fler att vilja bo i hus, vilket gjort att priserna på begagnatmarknaden i många kommuner har rusat i höjden. Kanske är det dags att ta saken i egna händer, och bygga ditt drömhus? Naturligtvis påverkar även konjunkturen och ränteläget bostadspriserna – men, då snackar vi på kortare sikt. Och att bygga ditt nya hem är ju ett långsiktigt beslut, eller hur?

Full frihet, eller?

I jakten på ditt drömhem är det också smart att fundera över om du vill bo i bostadsrätt eller om du vill äga ditt nya hem helt och hållet. Vill du bo bekvämt och aldrig behöva ta ansvar för underhåll och renoveringar trivs du förmodligen bäst i en bostadsrätt. Men då betalar du också en månadsavgift för den bekvämligheten, och får heller inte full frihet att göra som du vill med ditt hem. Vill du bestämma själv, och gillar att fixa, är villalivet ett bra val för dig. Där kan du dessutom på sikt själv påverka bostadens värde genom renoveringar som höjer standarden på ditt nya hem ytterligare. Undersökningar visar till exempel att en fin och välskött trädgård kan öka en villas värde en hel del.

Så investerar du nytt och tryggt

Ett nybyggt hus byggt med modern byggteknik och modern uppvärmning ger låga driftskostnader, vilket är extra trevligt i tider med dyra elpriser. Många nybyggda hus ger också möjlighet till gröna bolån, vilket ger rabatt på bolåneräntan. Du behöver inte tänka på något underhåll eller renoveringar på många år, och du slipper fastighetsskatt i 15 år framöver. Allt är helt enkelt snyggt och fräscht – och redo för familjens nya liv. Och att bygga hus med oss på Myresjöhus är en trygg affär. Inte minst om du vår totalentreprenad. Då kan du bekvämt luta dig tillbaka och bestämma hur ditt nya hem ska se ut, medan vi tar hand om allt som har med byggprocessen att göra. Allt för att du ska kunna göra en trygg investering – i ditt och familjens framtida liv.
Lycka till!

Frågor och svar är en nyproducerad ville en bra investering?

Det beror naturligtvis på vad du vill ha ut av villalivet. Brinner du för renoveringsprojekt och kan klara av en och annan ekonomisk överraskning kan ett äldre hus vara helt rätt för dig. Men om du vill få ditt nya hem precis som du vill ha det redan från början, slippa underhåll och gillar låga driftskostnader bör du nog kika på att bygga nytt.

Nej, det behöver det faktiskt inte bli när du ser till helhetsbilden. Ett gammalt hus kan visserligen ha ett lägre inköpspris, men du behöver även ta höjd för renoveringar och underhåll – ofta även för betydligt högre driftskostnader. Det gör att du faktiskt kan bo billigare i ett nybyggt hus.

Ja, det kan det mycket väl vara, så länge du behåller ditt hus tillräckligt länge. Du bor billigt i ett nybyggt hus, inte minst med tanke på att du får oerhört låga driftskostnader, dessa är också är en anledning till att värdet på ett nybyggt hus brukar stå sig väl. Under en tioårscykel brukar priset för ett nybyggt hus alltid bli högre än vad det kostade att bygga.

Peter Isaksson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.