Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Finansiering

Bygga hus billigt – är det möjligt?

Det beror naturligtvis på vad du anser är billigt. Att bygga ett nytt hus kostar en del, så är det. Men du får å andra sidan mycket för pengarna – och det finns faktiskt en hel del saker du kan påverka som hjälper dig att bygga hus så billigt som möjligt.

Kolla läget

Varje husresa börjar med jakten på den rätta tomten. Här kan det löna sig att ha ett öppet sinne och utforska olika områden. Tomtpriser kan nämligen variera en hel del, även inom samma kommun. Kom också ihåg att ta reda på hur det ser ut med anslutningar till vatten och avlopp när du jämför priser.

Titta noga på tomten

Hur lätt tomten är att bygga på gör också stor skillnad för att kunna bygga hus så billigt som möjligt. Tomter som kräver mycket markarbete kan lätt få kostnaden att dra iväg. Här är det bra att ta hjälp av våra säljare redan i ett tidigt skede, de hjälper dig att räkna på det hela.

Hur stort är lagom stort?

Här gäller det att skilja på behöver och villhöver. Visst kan det kännas lockande med mesta möjliga kvadratmetrar, men tänk på att ytorna i huset ska passa er som ska bo där. Behöver ni till exempel ha ett stort allrum som sällan används? Ofta går det att dra ner storleken på huset något, och ändå kunna njuta av samma funktioner. Även här kan våra säljare hjälpa dig att hitta rätt.

Välj rätt hustyp

Även när det gäller val av hustyp och husmodell finns det ekonomiska aspekter att ta hänsyn till. Till exempel är det billigare att bygga ett 2-planshus än ett 1-planshus i samma storlek: med andra ord kan du alltså få mer boyta för pengarna om du väljer ett tvåplanshus. Suterränghus kan definitivt vara ett bra val för kluriga tomter, men dessa är också de allra dyraste att bygga.

Välj rätt husmodell

Även vilken husmodell du väljer påverkar priset. Ett rektangulärt hus är till exempel billigare att bygga än ett vinkelhus. Exteriöra detaljer som takkupor, verandor och burspråk kostar extra – liksom storfavoriten ryggåstak. Vill du piffa upp med fönster som går ända ner till golvet krävs det säkerhetsglas. Det kostar också en extra slant, som kan bli skaplig om det handlar om många fönster. Våra finfina hus inom kollektionen Free Your Style är i sina olika stilar generöst påkostade, men det finns alltid möjlighet att förenkla detaljer för att komma ner i pris.

Bygg Smart

Missa heller inte att utforska våra Smart-hus i serien Level One. Här hittar du ett fint urval genomtänkta husmodeller som är designade för att göra steget till ett eget Myresjöhus lite enklare. Samma fina kvalitet, men lite mer färdigpaketerat. Bekvämt – och prisvärt.

Tänk till kring tillvalen

När du bygger ett Myresjöhus kan du välja till extra allt, om du vill – och budgeten tillåter det. Men du behöver inte göra det. Ett Myresjöhus har en hög standard redan från början, med inredning och utrustning från välkända kvalitetsvarumärken. Kök från HTH, fönster från Elitfönster, badrumsinredning från Vedum, värmelösning från NIBE – med mera.

Trädgården kan vänta lite

Det gamla talesättet Rom byggdes inte på en dag kan även vara ett bra mantra för sig som vill bygga hus så billigt som möjligt. Du vill förmodligen bygga altan rätt så omgående, men sedan kan du faktiskt vänta med att fixa hela trädgården. Det kan till och med vara bra att bo in sig lite för att känna efter hur du vill ha det. Även sidobyggnader, som carport och garage, kan vänta om det behövs. Det viktigaste av allt: ge inte upp husdrömmen i förtid, ta ett snack med en av våra säljare för att få koll på dina möjligheter. Vem vet, du kanske inte behöver vänta med något?

Det är smart att bygga Smart

Upptäck våra härliga Smart-hus, designade för en extra bekväm och prisvärd husresa.

Se alla modeller

Frågor och svar om billigt husbygge

Det beror naturligtvis på vad man menar med billigt. Men ja, det finns faktiskt en hel del saker du kan påverka som också påverkar priset. Till exempel vilken tomt du väljer, vilken husmodell du väljer – och naturligtvis vilka tillval.

Det finns ett antal olika knep att ta till. Till exempel att vara noga med att utvärdera tomten, både vad gäller pris och hur lätt den är att bygga på. Att bygga ett lagom stort hus för era behov är också en aspekt – men även vilken hustyp och husets form påverkar priset. Prata med våra säljare, så får du ännu fler tips.

Absolut. Prata med våra säljare, och gör det tidigt i processen. De hjälper dig att reda ut dina förutsättningar och kan råda dig att göra rätt prioriteringar för att få ner priset. I allt från val av tomt till att hitta rätt husmodell – med mera.

Alexander Aronsson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.