Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Finansiering

Amorteringsfritt i nyproduktion: fördelar och nackdelar

När du ska bygga hus med oss på Myresjöhus kan du få möjlighet till amorteringsfritt i upp till fem år. Men är det alltid en bra idé – eller finns det fler fördelar med att amortera? Här reder vi ut allt du behöver veta om amortering på bolån, tillsammans med Erik Eckerström hos vår partner Nordea.

Vad innebär det att amortera?

Att amortera innebär att du successivt betalar av ditt bolån. Amorteringen betalas tillsammans med räntan, oftast enligt den plan man har satt upp, och det görs månadsvis eller kvartalsvis.

Erik Eckerström, Nordea

– Man behöver amortera mellan noll och tre procent på sitt bolån, men man får självklart amortera mer om man vill. Hur mycket man ska amortera beror på två faktorer. Dels hushållets inkomst i förhållande till bolånets storlek, det kallas för skuldkvot. Dels storleken på skulden i förhållande till bostadens värde, vilket kallas belåningsgrad, förklarar Erik.

Amortera för ökad trygghet

Att amortera kan låta tungt, men det är faktiskt en bra grej. För i takt med att betalar tillbaka på lånet gör amorteringen att din skuld blir lägre. Och så länge inte räntan stiger minskar du också dina räntekostnader på sikt, eftersom räntan du betalar baseras på storleken på ditt lån.

– På så sätt får du en större trygghet om bostadspriserna skulle falla, eller om din ekonomiska situation skulle försämras. Det skapar dessutom utrymme för att kunna ta nya lån i framtiden, till exempel om du vill renovera, säger Erik.

Amorteringsfritt skapar möjligheter

När man ska bygga nytt hus är det ju inte bara själva huset som ska betalas. Husdrömmen innehåller förmodligen också en altan, eller flera – liksom att få ordning på din trädgård. Då kan möjligheten till amorteringsfrihet vara ett alternativ. Det innebär nämligen att du som bygger ett nytt Myresjöhus och väljer Nordea som bank får möjlighet att slippa amortera i upp till fem år, oavsett belåningsgrad, berättar Erik.

– Ja, det här är speciella regler för nyproduktion och gäller dig som är första ägare på fastigheten. Om du istället väljer att köpa ett hus på begagnatmarknaden måste du ha en belåningsgrad under 50% och en skuldkvot under 4,5 för att få möjlighet till amorteringsfrihet.

Fördelar och nackdelar med amorteringsfritt

Men som med de flesta valmöjligheter finns det både fördelar och nackdelar med att nappa på erbjudandet om amorteringsfrihet.

– Fördelarna med amorteringsfrihet är att du får utrymme i din privatekonomi för andra utgifter, eller möjlighet att spara för framtida utgifter. Men om du väljer att inte amortera minskar heller inte din skuld, vilket riskerar att göra dig mer utsatt för ränteuppgångar. Du kan då också få svårare att låna mer pengar i framtiden, förklarar Erik.

Amortera mer eller spara?

En annan vanlig fundering är ifall man tjänar mer på att amortera extra på sitt bolån, eller istället spara de pengarna? Historiskt sett har det ofta lönat sig bättre att investera pengarna på börsen istället, eftersom aktiemarknadens utveckling har varit högre än bolåneräntan. Med andra ord har värdeökningen av investeringar på börsen varit högre än minskningen av räntekostnaderna du skulle fått om du amorterade extra. Men när bolåneräntan är hög är valet inte längre lika självklart. Åtminstone inte om du har möjlighet att sänka din belåningsgrad.

– Att amortera extra är ett annat sätt att spara, där du sparar i ditt boende. Många har ju upplevt nackdelen med en hög belåning nu när räntorna gått upp. Men vad som är bäst för dig är svårt att svara på, för det beror på så många olika faktorer. För dig som är nyfiken finns en fördjupning på temat här, tipsar Erik.

Välja att amortera eller amorteringsfritt?

För att sammanfatta det hela är det dina egna förutsättningar och planer som avgör vilket alternativ som är bäst för dig. Ta gärna hjälp av din bankkontakt, de jobbar ju med dessa frågeställningar dagligen. Och en sak till: om amorteringsfriheten lockar behöver du inte automatiskt köra på i fem år även om du får möjlighet till det, säger Erik.

– När du bygger ett nytt Myresjöhus kan du välja att byta under de första fem åren. Om du valt att amortera från början kan du exempelvis efter två år välja amorteringsfritt i ytterligare tre år. Tänk bara på att amorteringsfritt gäller i max fem år från tillträdet.

Fixa finansieringen

Nordea är specialister på byggnadskreditiv och finansiering av småhus. Det tycker att vi på Myresjöhus är så pass trygga att bygga hus med att de gjort oss till nyckelpartner vilket betyder ett bättre erbjudande för dig.

Läs mer
Lars Johanson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.