Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Finansiering

Bygga nytt hus – eller köpa begagnat?

När du kommit fram till att du vill bo i hus kommer nästa fråga: bygga nytt hus eller köpa begagnat? Bygga nytt lockar, men kan låta dyrt, medan ett begagnat hus kanske för tankarna till charm – men också till renovering... Så, vad bör man tänka på?

Se hela bilden

Vid första anblicken kan nytt verka dyrt och ett renoveringsobjekt charmigt och kanske även billigt. Men det är sällan hela sanningen. Här behöver du titta lite närmare på helheten. Vad blir den totala månadskostnaden? Vilket ansvar har du som köpare? Och vilka problem kan uppstå? Fråga dig också hur mycket tid du har att lägga ner på ditt projekt. Att bygga nytt kan faktiskt både vara enklare, och mer prisvärt än du kanske tror.

En klar plan, eller lite mer oklar

Bygger du nytt får du en tydlig tidsram för när ditt hus står klart och du kan flytta in. Och när årstiden är rätt kan du fixa färdigt i din trädgård. Väljer du ett begagnat hus blir tidplanen genast lite mer flytande. Kanske kan du flytta in direkt, kanske måste du renovera. Är renoveringsbehovet bara kosmetiskt, med tapeter, färg och kanske nya golv? Behöver vitvaror eller värmekällan bytas ut? Och kan det dyka upp överraskningar efter vägen? Riskerar du en helrenovering kan en sådan lätt äta upp mer tid och pengar än vad du tänkt dig från början…

Peter Reichel Säljare, Myresjöhus

Intresserad av att bygga hus?

Beställ katalog

Boka möte med Myresjöhus

Ange ett datum eller en vecka samt vilken tid på dygnet som passar dig bäst.
Skriv ett meddelande om det är något speciellt du vill nämna redan nu.

Var vill du helst träffas? *

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Förnamn

Efternamn

E-post

Telefonnummer

Tomtinfo

Var vill du helst träffas?

Hur vill du att vi kontaktar dig?

När vill du helst träffas?

Meddelande

Fixa av lust, inte av tvång

En av de största fördelarna med ett nytt hus är att det är just nytt. Allt fungerar som det ska: el, vatten och avlopp, vitvaror, värme- och ventilationssystem. Och du kan njuta av låga elkostnader. Men kanske tänker du att nyproduktion känns lite opersonligt? Och lockas av begagnat för att du vill kunna sätta din egen prägel på huset? Då har vi goda nyheter till dig. Hos oss på Myresjöhus får du alla möjligheter att göra ditt nya hus till ditt alldeles eget, både inuti och utanpå. Modernt och stilrent, industriellt eller lantligt – eller varför inte sekelskifte? Här är det dina, personliga val som sätter stilen. Och när du senare vill piffa upp ditt hus på egen hand kommer du märka glädjen av ett nytt hus där alla väggar och golv är raka. 

Vill du ta hela ansvaret?

När du ska köpa ett begagnat hus det du själv som måste undersöka fastigheten och hitta eventuella fel – eller anlita en besiktningsman. Slitage och ålder räknas inte som fel utan som renoveringsbehov, och eventuella fel som sedan hittas vid en renovering leder sällan till ersättning från förra ägaren. Därför är det väldigt svårt att fastställa slutsumman för vad ett begagnat hus egentligen kommer att kosta dig.

Eller göra en trygg och bekväm affär

När du väljer att bygga nytt hus med Myresjöhus hjälper våra säljare till med alla dina frågor kring husköpet. Extra bekvämt blir det med vår totalentreprenad, då tar vi hand om hela byggprocessen åt dig. När huset är färdigt besiktas det av en oberoende besiktningsman, och eventuella fel åtgärdas inom utsatt tid. Du skyddas av trygga garantier och försäkringar under hela husbygget, och en bra bit in i framtiden. Till exempel får du en nybyggnadsförsäkring som skyddar mot byggfel i tio års tid.

Valet är ditt

Hur bra och tryggt vi än säger att det är att bygga nytt är det i slutändan dina förutsättningar som är avgörande. Värdera din tid, din ekonomi och ditt eget engagemang – och be vår säljare i ditt område om en produktionskostnadskalkyl efter dina önskemål. Kolla sedan just dina förutsättningar med banken. Nu önskar vi dig lycka till med husköpet, och hälsar dig varmt välkommen till oss på Myresjöhus med dina frågor och funderingar.

Frågor och svar bygga nytt eller köpa begagnat

Det beror naturligtvis på vad du själv anser är värdefullt. Men det går inte att komma ifrån att ett nytt Myresjöhus har många fördelar som begagnade hus ofta saknar. Riktigt låga driftskostnader, trygga försäkringar – och att du får allt precis som du vill ha det redan från början, utan att behöva renovera är bara några exempel.

Nej, sett till helhetsbilden är det faktiskt inte alls säkert att det blir billigare att köpa än att bygga nytt. Visserligen kan ett begagnat hus ha ett lägre inköpspris, men du behöver även räkna på vad renoveringar och underhåll kostar. Och, inte minst, vad driftskostnaderna ligger på. Här har nybyggda, energisnåla hus stora fördelar jämfört med äldre.

Mja, vi vågar nog påstå att det passar de flesta som är sugna på villalivet. I alla fall om du väljer ett Myresjöhus. Här kan du bygga i vilken stil du vill, till exempel kan du få din egen sekelskiftesdröm – fast där du vill ha den och med modern standard. Och när du bygger med vår totalentreprenad tar vi hand om allt jobbet. Men om du är en person som verkligen brinner för att lägga både tid och pengar på renovering och byggnadsvård kanske ett äldre hus ändå är mest rätt för dig.

Fredrik Palm Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.