Beställ katalog

Bra att veta om besiktningar

Vår självklara målsättning är att alla våra hus ska vara felfria när du flyttar in. Därför går ditt nya Myresjöhus igenom såväl en kontrollbesiktning som en slutbesiktning innan du får sätta nyckeln i dörren. Här berättar vi mer om dem.

Kontrollbesiktning

Den första besiktningen av ditt hus görs cirka två veckor innan slutbesiktningen. Kontrollbesiktningen är viktig för att vi då får en chans att upptäcka och åtgärda eventuella brister innan slutbesiktningen. Här går besiktningsmannen noga igenom hela huset, och skriver sedan ett utförligt protokoll. Kontrollbesiktningen tar vanligtvis 1,5-2 timmar, och kostnaden för den ingår för dig som bygger med vår totalentreprenad.

Ska jag som kund vara med?

Absolut, det är viktigt att du tar dig tid att vara med på alla besiktningarna. Dels för att få se allt med egna ögon. Kanske hittar du något som verkar vara fel? Då får du själv höra vad besiktningsmannen säger om det. Här får du också svar på alla dina frågor. Tveka inte att ställa dem, här finns inga dumma frågor.

Vem gör besiktningen?

Besiktningen görs av en opartisk besiktningsman från Gar-Bo. Även om det är vi på Myresjöhus som bokar besiktningen är besiktningsmannen här både för dig som kund och för oss som byggt ditt hus.

Slutbesiktning

Slutbesiktningen är den sista milstolpen på husresan innan entreprenaden blir godkänd och huset lämnas över till dig. Här går besiktningsmannen åter igenom ditt hus, med fokus på att se till att eventuella brister blivit åtgärdade på ett tillfredsställande sätt. Efter slutbesiktningen får du nyckeln till ditt efterlängtade hem, och en rundtur tillsammans med din projektledare där du får reda på hur du på bästa sätt tar hand om ditt nya hem. Bland annat går ni igenom drift- och skötselpärmen, den får du antingen i klassiskt pärm-format eller på ett USB-minne. Sedan är det bara att invänta kommunens slutbesked innan du får flytta in.

Vad händer om något ändå är fel?

Skulle besiktningsmannen ändå hitta några fel på slutbesiktningen bestämmer hen hur lång tid entreprenören har på sig att avhjälpa felen, ofta rör det sig om cirka två månader. Besiktningsmannen beslutar också om du som husbyggare ska hålla inne med en del av slutbetalningen tills felet är avhjälpt, och i så fall hur mycket.

Garantibesiktning

Efter att du flyttat in har du även möjlighet till en garantibesiktning och åtgärder av eventuella fel. Den ska då ske senast två år efter att entreprenaden är färdigställd och godkänd. Garantibesiktningen bokar – och betalar – du på egen hand. Kostanden beror på husets storlek, vanligtvis rör det sig om 6-10.000 kronor.

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.