Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Miljö/hållbarhet

Trähus: 5 skäl att välja ett sådant

Ett hus byggt i trä är verkligen en svensk klassiker, på sätt och vis synonymt med husdrömmen. Men vilka är egentligen fördelarna med dagens moderna trähus? Med vår långa erfarenhet av att bygga just trähus vågar vi på Myresjöhus påstå att vi kan svara på det.

Trähus ökar trivseln

Trä är ett levande material som talar till våra sinnen, och det ger ett trähus en alldeles speciell känsla. Det känns varmt och tryggt, inbjudande och hemtrevligt. Det finns till och med forskning som visar att vi människor mår extra bra i miljöer som präglas av trä. Trä som byggmaterial innehåller inga farliga ämnen. Istället bidrar det till en bra inomhusmiljö i våra hus – såväl när det gäller inomhusluft som fuktbalans och akustik.

Många möjligheter med trähus

En stor fördel trä är att det är ett utmärkt byggmaterial. Dels för att trä är tåligt, trähus kan stå i hundra år – eller mer. Men trä är också ett lätt material med hög bärförmåga. Dessa egenskaper ger fina möjligheter till variation i utformningen, inte minst sett ur arkitektens perspektiv. Det gör att ett trähus kan se ut nästan hur som helst, från klassiskt vackert till stilrent och modernt.

Trähus gör gott för klimatet

Trä är det enda förnybara byggmaterialet vi har, och här är vi i Sverige lyckligt lottade. Vi har gott om skog med snabb tillväxt – och när skog avverkas, planteras ny. Träden i skogen tar upp koldioxid från luften och lagrar den – både så länge skogen växer och i de produkter av trä som kommer därifrån, även i ett färdigbyggt trähus. Det innebär en långvarig koldioxidförvaring, vilket gör trähus till ett extra bra val. En bostads klimatpåverkan är nämligen allra störst i byggnadsskedet, så det gör skillnad att välja rätt material från start.

Svenska trähus hjälper Sverige att leva

Att bygga hus med trä från våra svenska skogar hjälper också till att skapa jobb, inte minst utanför storstäderna. Arbetstillfällen som är otroligt viktiga för att hela Sverige ska kunna leva. Så genom att välja ett trähus från oss på Myresjöhus gör inte bara en insats för miljön – utan också för vår gemensamma framtid.

Moderna trähus: ekonomiskt och effektivt

För oss på Myresjöhus är valet självklart. Att bygga trähus på vårt industriella vis är inte bara bra ur en kvalitetssynpunkt, det går också snabbare, ger mindre spill och kräver mindre energi i tillverkningen. Stora fördelar, även sett i ett ekonomiskt perspektiv. Dessutom är våra moderna trähus ett naturligt led i vår svenska byggtradition, en tradition som vi är stolta över att föra vidare in i framtiden.

Alexander Aronsson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.