Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Att bygga hus

Så ska du tänka med din planlösning

Ditt hus är resultatet av massor av val. Stora som små. Här hjälper vår chefsarkitekt Frida Andersson dig att tänka rätt när du gör ett av de allra viktigaste. Vi pratar naturligtvis om planlösningen.

Funktion och känsla

En bra planlösning handlar dels om funktion, att ytorna ska fungera för livet du och din familj lever. Men också om hur du upplever huset, förklarar Myresjöhus chefsarkitekt Frida Andersson.

– När jag ritar ett hus tänker jag alltid på vad som möter dig när du kliver in genom dörren. Det kan vara siktlinjen genom huset, ljuset, rymden eller kopplingen mellan rummen – eller våningarna. En bra planlösning gör huset tillgängligt, med luftiga passager som också ger utrymme för funktion. En större hall kan möbleras och kanske ge rum åt en arbetsplats, en passage kan bli ditt eget konstgalleri eller rymma en hel garderobsvägg.

Inbjudande enkelhet

Just det här med att utnyttja kommunikationsytorna är något som ofta missas när man ritar sin egen planlösning, menar Frida. Istället för ett hus som lockar dig vidare in i härligheten riskerar man att få långa trånga korridorer och en hall som känns som att man går rätt in i en vägg. Ett annat problem som kan uppstå är om man tar ut de designmässiga svängarna för mycket i förhållande till funktionen.

– Spejsade inslag som sneda väggar och konstiga hörn kan visserligen se coolt ut, men riskerar att bli minst sagt svårmöblerat. Vi jobbar hellre med kvaliteter som en generös rumshöjd och enkla, raka linjer som både skapar ett inbjudande uttryck och bäddar för bästa möjliga funktion, konstaterar Frida.

Frida Andersson

Rada upp dina önskemål

Första steget på vägen när du ska välja planlösning handlar om dina och familjens behov. För att inte gå helt vilse bland alla alternativ tipsar Frida om att helt enkelt göra en lista där du radar upp allt ni önskar er i ert nya hem.

– Hur många sovrum behöver ni? Vill ni ha ett gästrum eller arbetsrum också, eller kanske en stor tvättstuga? Föredrar ni en öppen planlösning eller en mer traditionell? Vill ni bo i ett enplanshus, ett tvåplanshus eller kanske 1,5? Att smalna in på era behov redan från början gör det så mycket lättare att välja rätt.

Tänk framåt

Att bygga ett nytt hus är oftast ett långsiktigt beslut. Därför är det viktigt att inte bara planera för hur ert liv ser ut just nu – utan även hur det kommer att se ut i framtiden, menar Frida.

– Planera för olika skeden i livet. Till exempel kan man välja en planlösning med två privata delar. Då kan den ena fungera som arbetsrum eller kanske syrum så länge barnen är små, och när barnen blir större kan de istället flytta in där. Hus med öppen planlösning är ju väldigt yteffektiva, men fundera också på om ni vill ha ett extra allrum där man kan komma ifrån lite. Det brukar vara uppskattat både när man har små barn och tonåringar.

Prioritera smart

Fridas råd till dig som velar mellan två olika husstorlekar är enkelt: välj den större. Bara ett par ynka kvadratmetrar kan göra stor skillnad för helhetsupplevelsen. Men, den hårda sanningen är ju att varje husdröm har en budget, så här gäller det att prioritera smart, säger Frida.

– Vissa saker är enklare än andra att uppgradera i efterhand. Har man en tightare budget är det smart att fokusera på planlösningen och de exteriöra valen, och istället snåla lite på inredningsvalen – kanske välja ett lite enklare kök, färre lyxiga garderober och våtrumsmatta i badrummet? Allt sådant är enkelt att uppgradera senare.

Välj den som faller dig i smaken

Även om du både har möjlighet att anpassa husets planlösning och att med hjälp av våra arkitekter rita din egen planlösning menar Frida att det finns en poäng med att börja med att utforska och utvärdera alla Myresjöhus färdiga sådana. Här finns nämligen arkitektritade planlösningar för de allra flesta smaker, som dessutom ofta enkelt kan justeras, till exempel i fråga om antal sovrum eller plats för badkar i badrummet.

– Våra hus kännetecknas av ett lite modernare tänk. Här finns ljuset och rymden, en öppenhet kombinerad med rumskänsla som ligger i tiden. Vilken planlösning du sedan väljer beror förstås på hur bra den passar för dina behov – men det handlar också väldigt mycket om tycke och smak. Och det är precis så det ska vara: det är ju ditt drömhus det handlar om, avslutar Frida.

Fridas favoriter

Så, på tal om tycke och smak: vad har vår chefsarkitekt för egna favoriter när det kommer till planlösningar?

Kilsten är en av mina absoluta favoriter. Det är ju ett gavelställt hus och i sådana kan det bli svårt med siktlinjer, men här tycker jag vi lyckats riktigt bra med det. Jag gillar också hur de öppna ytorna ändå är egna rum. Sedan måste jag ju också nämna Morgondagg, som faktiskt bygger på ett hus jag ritade till mig själv en gång i tiden. Och även jag är väldigt förtjust i Nymåne, precis som så många andra.

Magnus Nolbeck Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.