Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Hemmafix

Måla huset: 7 tips när du ska välja färg

Precis som Free Your Style hjälper dig att sätta stilen på ditt nya hem bidrar färgerna du väljer till att göra ditt hus till ditt eget. Men: vilken färg ska vi välja? Här kommer några bra tips för hur du får till husets färgsättning.

1. Checka av alla kriterier

Utbudet av fina färgnyanser är stort, och naturligtvis ska du välja en färg du själv gillar. Men det finns några fler saker som är bra att tänka på. Börja med att ta ett steg tillbaka och fundera på hur omgivningarna ser ut, gå sedan närmare och titta på husets detaljer som fönster, dörrar och snickerier. Kulörerna du väljer ska både passa husets form och stil – och i miljön ditt hus befinner sig i. Tänk också på att kolla detaljplanen, ibland kan även husens färgsättning vara reglerad där.

2. Matcha husets stil

Tänk dig ett lantligt hus med snickarglädje färgsatt i modernt grått och svart, eller ett funkishus i falurött med ockragula detaljer. Känns inte helt rätt, eller hur? För att lyckas med ditt färgval behöver du titta på husets stil. På samma sätt som olika tidsepoker kännetecknas av olika kulörer och färgkombinationer blir stilen på ett nybyggt hus komplett med en passande färgsättning. Om vi vänder på steken istället, och låter funkishuset bli grått och det lantliga huset falurött – då får vi en färgsättning som känns mer naturlig, eller hur?

3. Passar mörkt eller ljust bäst?

En av de första sakerna att ta ställning till är om du ska välja en mörk eller ljus kulör. Tycke och smak är en sak, men om ditt hus klär bäst i en mörk eller ljus färg beror både på omgivningen och på husets storlek. Mörka färger gör att huset ser mindre ut, medan ljusa färger gör att det upplevs större. I öppna landskap eller vid vatten passar ofta ljusa färger allra bäst. Har du en tomt med mycket växtlighet och kanske bor granne med skogen? Då brukar en mörkare kulör passa perfekt. Tänk bara på att mörka kulörer absorberar mer värme, vilket kan bidra till mer rörelse, sprickbildning och kådgenomslag på fasaden.

4. Välmatchat eller kontrastrikt?

Ju större kontrast mellan kulören på fasaden och kulören på detaljerna, desto större fokus får detaljerna. Har ditt hus detaljer som är värda att framhäva – då funkar det fint med stor kontrast mellan de olika kulörerna. Vill du hellre skapa ett lugnt, avskalat uttryck? Då kan du välja samma kulör på alla ytor, eller jobba ton-i-ton. Glöm heller inte att titta på taket, det kommer också att påverka hur du upplever färgen på fasaden. Klassiska röda och svarta tak passar de flesta färger, men om du till exempel har ljusgrå takpannor kan en varmare grå färg på fasaden få taket att se blåaktigt ut.

5. Färger upplevs annorlunda utomhus

Det är stor skillnad på hur en kulör uppfattas på färgprovet i butiken jämfört med när den sitter på huset. Generellt kan man säga att färger uppfattas ljusare, kallare (mer blåaktiga) och mer färgstarka utomhus jämfört med inomhus. Det gör att du bör välja en kulör som upplevs både mörkare och smutsigare än du egentligen tror. Tänk på att färger också uppfattas olika beroende på omgivningen runt huset. Ett hus med grå fasad kan till exempel se vitt ut om det ligger mot en mörk skogsdunge – men uppfattas som ljusblått i ett mer öppet landskap.

6. Det kan vara bra att härmas

Färger förhåller sig också till varandra när det handlar om grannhusen. Om du vill ha ett vitt hus, och har en granne som också har det: fråga vilken kulör grannen har använt och välj en liknande. Annars kan det bli en trist överraskning för er båda. För om du väljer en kall vit nyans när grannens hus är målat i en varmare vit färg kan ditt hus se blågrått ut samtidigt som grannens ser gult ut när man tittar på husen tillsammans.

7. Glöm inte att provmåla

Att måla huset tar sin tid, och färg är dyrt. Så att behöva måla om för att färgen blev fel gör varken dig eller din plånbok glad. Provmåla därför alltid alla kulörer du ska använda, så att du kan se dem tillsammans och i sin rätta miljö. Att provmåla på lösa brädor är smart, då kan du titta på färgerna i både sol och skugga och vid olika tider på dygnet innan du väljer. Allt för att du ska få en färgsättning som känns rätt – färger som får dig att känna dig som hemma.

Tips: Bli OBOS-medlem så får du 25% rabatt på färg och spackel hos Nordsjö Idé & Design – och bra rabatter hos Sandå Måleri om du inte vill göra jobbet själv.

Arkitekten tipsar

Vi passade även på att få några färgstarka tips av Myresjöhus chefsarkitekt Frida Andersson. Varsågoda!

Harmonisera eller kontrastera?

Vill du att ditt hus ska matcha befintlig bebyggelse, välj en kulör som går ton i ton eller i samma färgskala. Vill du sticka ut väljer du istället en kulör som bryter av. Det kan till exempel bli väldigt effektfullt om du bygger ett modernt hus i ett kvarter med äldre bebyggelse.

Det finns andra färger än vitt

Allt fler vågar välja kulörer på sina hus, det tycker jag är kul. Just nu ser vi mycket jordnära toner som greige, sand och lera. Kombinationer av svart och trä, liksom monokroma kulörta färgsättningar känns också helt rätt just nu – och jag tror vi kommer se ännu mer färg framöver.

Se upp för stilbrott

Självklart ska du välja kulörer du tycker om, men se upp för allt för stora stilbrott. Ett hus i en viss stil kommer bäst till sin rätt i en färgskala som matchar den stilen. Titta till exempel på hur vi färgsatt husen i Free your style. Lite mörkare kulörer matchar de moderna husen, medan den lantliga stilen får en mer klassisk färgsättning och Ocean Living-husen klär bäst i ljusa nyanser.

Per Scherdin Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.