Beställ katalog
  • Arkitektur

Panelen sätter stilen

Vad är det som ger ett hus sin stil? Ofta kanske vi tänker på detaljerna, som sekelskiftesstilens snickarglädje eller den industriella trendens svarta spröjsade fönster. Men det finns en annan viktig ingrediens: husets panel. Vår chefsarkitekt Frida Andersson berättar mer.

Skapa den rätta känslan

Stående, funkis, liggande eller lockläkt… Panel är så mycket mer än bara brädor. Den är snarare husets kostym, och blir därför en viktig del i husets helhetsintryck. Här på Myresjöhus presenterar vi ju våra hus i fem olika stilar: Modern, Lantlig, Industriell, Sekelskifte och Ocean Living – och det finns en panel för dem alla.

Frida Andersson, chefsarkitekt

– Olika typer av panel ger olika känsla, det gör panelen till ett viktigt val för att sätta stilen – och för att hålla stilen, förklarar Frida.

Panel till modern stil

Den moderna stilens kännetecken är just det stilrena, och här passar funkispanelen perfekt, säger Frida.

– Funkispanel ger ett slätt och cleant uttryck som matchar stilens enkla, raka linjer. Men här är även liggande panel jättefint i kombination med den moderna stilens nätta fönsterfoder.

Panel till lantlig stil

Det traditionella uttrycket som vi ofta förknippar med den lantliga stilen uppnås genom lockläktpanel. Det är ju den mest klassiska panelen av dem alla och ger ett lite mer utsmyckat uttryck. För att skapa en modern touch på det lantliga huset funkar också den stående funkispanelen, vilken Frida och hennes arkitektkollegor även använder.

– Ja, inspirationen från klassiska lador är ju också en del av den lantliga stilen. Här förekom slät panel, dock i varierad bredd. Funkispanelen blir så snygg ihop med en modern, monokrom färgsättning och lantliga fönsterspröjs.

Panel till sekelskiftesstil

Den typiska panelen för ett sekelskifteshus är lockläktpanelen, men även liggande panel och en kombination av dessa två.

– På Myresjöhus har vi valt att göra vår tolkning av stilen i en nutida anda. Här jobbar vi med en kombination av liggande panel och stående slät funkispanel. Husen ges en kombination av panel som varierar mellan våningsplanen, förklarar Frida.

Panel till industriell stil

Till den karaktäristiska industriella stilen med sina kontrastrika svarta detaljer är valet av panel givet, menar Frida.

– Här ligger husets fönster i fokus, vilket gör att du vill ha en panel med ett rent uttryck och då blir funkispanelen helt rätt.

Panel till New England-stil

Vår skandinaviska tolkning av den ikoniska New England-stilen kallar vi Ocean Living. Här är liggande panel det naturliga valet för att ge den rätta känslan.

– Om du väljer ett hus i Ocean Living-stil ur vår huskollektion Select och vill gå all-in har vi dessutom tagit fram en egen lite bredare liggande panel, en limträpanel speciellt för just de husen, tipsar Frida.

Rätt panel till rätt hus

På sitt diskreta vis är panelen med andra ord en stor del av husets identitet. Här på Myresjöhus är vi välkända för att erbjuda stora möjligheter för dig som bygger hus med oss att sätta din egen prägel på ditt nya hem. Men just när det gäller val av panel menar Frida att du bör undvika för stora stilbrott, utan välja det som känns naturligt för husmodellen du siktat in dig på.

– Tänk dig att bygga ett ståtligt sekelskifteshus med värmebehandlad funkispanel? Nej, det skulle bli väldigt märkligt. När du väljer panel är det bättre att fokusera på att hålla stilen och välja en panel som passar husets uttryck.

Patrik Wirro Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.