Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Hemmafix
  • Industriella hus

Vitriol, värmebehandlat eller målat? Så väljer du rätt

Trenden med vackert grånade husfasader är fortfarande stark. Men vilken metod ska du använda för bästa resultat på ditt nya Myresjöhus? Låt oss guida dig.

Vilka alternativ finns det?

För att ge sitt hus den där snygga, grå kulören finns det ett antal olika alternativ att ta ställning till. Olika färgsystem, olika behandlingar – och alla har sina förespråkare. Dels kan du måla ditt hus med vanlig fasadfärg, eller så kan du välja panel av värmebehandlat trä som grånar med tiden. Järnvitriol eller tjärvitriol är också populära alternativ – men vi på Myresjöhus har valt att inte rekommendera dessa för våra hus. Vi kommer strax till varför.

Vad är vitriol egentligen?

Järnvitriol eller tjärvitriol används på obehandlat trä för att ge fasaden en grånad yta (vilket naturen annars sköter själv för obehandlat virke). Det är en gammal metod som åter blivit trendig, och tanken i sig är god. För vem vill inte ha en snyggt grånad underhållsfri fasad? Frågan är bara hur bra det fungerar i verkligheten.

Lite utav ett lotteri

Vilket resultat man får med vitriol kan vara lite utav ett lotteri, inte minst med järnvitriol. Det kan bli snyggt grått, men också dra åt brunt eller grönt – och dessutom variera längs med fasaden. Det beror dels på träets kvalitet – men framförallt på hur ditt hus exponeras för väder och vind, sol och fukt. En vitriolbehandlad panel beter sig i princip som obehandlat virke – med andra ord får träet inget extra skydd. Det här kan vara en riskfaktor, inte minst om du bor i ett fuktigt klimat. Tjärvitriol sägs visserligen ha visst skydd, men i dagsläget bedömer vi det inte som tillräckligt.

Så behandlar vi fasaden

Här på Myresjöhus bygger vi hem som håller i generationer, det innebär också att ge fasaden till ditt nya hus bästa tänkbara förutsättningar. Som standard får panelen till ditt Myresjöhus därför sin grundfärg redan i fabriken. Först stryker vi på en grundolja, sedan en grundfärg. Allt för att ge ditt hus ett bra skydd redan från början. Och när du sedan flyttar in är det fritt fram att måla ditt hus. Såvida du inte valt värmebehandlad panel förstås. Då behöver du bara vänta.

Stöd av utförliga tester

I Myresjöhusfabriken har vi under flera års tid testat olika färgtyper och fasadbehandlingar. Dels för att se hur kulörerna håller över tid – dels för att undersöka förekomsten av kvistsläpp, sprickor och mögelpåväxt. Och resultaten är tydliga: vår fabriksgrundade panel som sedan målats med traditionell filmbildande fasadfärg från Nordsjö håller överlägset bäst över tid. Även den värmebehandlade panelen lever upp till förväntningarna – och därför är det dessa två alternativ vi rekommenderar.

Även en prisfråga

Värmebehandlad panel är snyggt, men också ett dyrare alternativ. Behandlingen gör dessutom virket sprödare, vilket kräver viss specialbehandling när panelen monteras. En målad panel i en snygg grå kulör är i sin tur inte bara prisvärt – utan också oslagbart sett ur ett underhållsperspektiv. Din säljare hjälper dig gärna att reda ut vilket alternativ som passar bäst för dig.

Magnus Hoffner Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.