Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Lantliga hus
  • Sekelskifteshus
  • Trender

Därför trendar den klassiska stilen just nu

Efter år av modern minimalism och kontrastrik industrikänsla har något hänt med våra inredningspreferenser. Nu ser vi istället tecken på att mer klassiskt ombonade hem tar sig upp på önskelistorna. Men hur hamnade vi här? Låt oss spekulera.

Längtar efter trygghet

I oroliga tider söker vi oss till något tryggt och välbekant, så har det varit genom hela vår historia. Titta bara på hur inredningen såg ut under krigsåren på 1940-talet med ljusa träslag, mjuka, snälla former och småblommiga textilier. Idag ser vi till exempel hur den klassiskt lantliga stilen letar sig in i allt fler kök. För vad andas väl mer trygghet än ett trivsamt kök? Ja, det skulle väl vara en plåt nygräddade kanelbullar då…

Vi tager vad vi haver

Såväl det ekonomiska läget som intresset för återbruk slår igenom i att vi tar vara på prylar vi redan har, eller hellre fyndar någon annans för-älskade saker än köper nyproducerat. Arvegods samsas med loppisfynd, och det är fritt fram att hitta nya användningsområden för dessa. Tillbringare kan bli fina vaser, väggtallrikar går utmärkt att använda som assietter – med mera. Det här är en trend som känns bra för både klimatsamvete och plånbok, och som samtidigt gör våra hem mer personliga.

Naturliga val

Gröna växter i alla dess former, liksom naturmaterial som trä, rotting och linne fortsätter att vara stort. Inte så konstigt, kanske, eftersom de bidrar till en varm, mjuk och harmonisk känsla i hemmet. Däremot ser vi mer variation, att till exempel mixa möbler i olika träslag skapar en levande och hemtrevlig känsla. Vi ser också att stenmaterial och keramik kommer starkt, trygga och stadiga material som känns helt rätt i en skakig omvärld.

Skapar rum för traditioner

I en orolig värld blir traditioner allt viktigare. Både gamla, och nya. Det syns också i hur vi inreder våra hem – nu vill vi ha rum för att verkligen umgås med familj och vänner. Och vi prioriterar trivseln framför lyxen. Vi vill ha gott om plats för många vid bordet, och ett kök som passar för storkok. Men en stor matchande servis eller en komplett uppsättning designstolar är inte alls lika viktigt längre.

Väljer hållbar minilyx

Därmed inte sagt att vi väljer bort designmöbler eller lyxiga detaljer. Men vi kanske tänker till lite extra kring vad vi investerar i, och satsar på kvalitet som håller i längden. I USA pratar man om Micro Luxury-trenden som bland annat fokuserar på att lyxa till de små detaljerna i hemmet. Till exempel genom att investera i lite finare handdukar, något utvalt designföremål eller doftljus av högre kvalitet. Ett listigt sätt att få till den där guldkanten på tillvaron utan att spräcka budgeten.

Vi säkrar upp för framtiden

En viktig del av att skapa ett ombonat hem handlar om att framtidssäkra det. Elpriserna har fått oss att se över våra vanor och dyr extrautrustning som pool och spabad känns inte alls lika attraktivt som förr. Snarare suktar vi efter solpaneler… Vi vill fortfarande bo bra, kanske är det till och med ännu viktigare nu när vi gör vårt hem till vår trygga borg i tillvaron? Men vi har också insett hur viktiga bostadens driftskostnader är, det rapporterar mäklare runt om i landet om. Och här är ett nybyggt hus svårslaget. Ta gärna en titt på vår jämförelse som visar hur mycket energi du faktiskt kan spara. Det handlar om tusenlappar varje månad.

Glenn Dolk Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.