Beställ katalog
  • Att bygga hus

Vad gör en bygglovsprojektör?

När ditt drömhus ska bli verklighet har våra bygglovsprojektörer en viktig roll i det hela. Det är nämligen de som ritar upp ditt hus enligt alla konstens regler för att du ska kunna få bygglov. Här berättar Ellen Castell mer om bygglovsprojektörens vardag.

Ett kreativt och mångsidigt jobb

Ellen startade sin resa på Myresjöhus som praktikant under studierna till byggnadsingenjör med inriktning arkitektur. Idag är hon samordnare för Myresjöhus bygglovsprojektörer och tar själv emot praktikanter. Att vara bygglovsprojektör är både roligt och utmanande, säger Ellen.

– Ja, jag fastnade ganska snart för att jobba med just bygglovsritningar. Här får man vara lite mer kreativ i utformningen, och jag uppskattar också att få jobba med kunderna och känna in deras önskemål. Men det är också en hel del att tänka på när det gäller alla regler och krav som ställs.

Gör drömmen till verklighet

När du har bestämt dig för en viss husmodell och skrivit avtal med oss på Myresjöhus kliver bygglovsprojektören in i bilden. För att kunna söka bygglov behövs det nämligen tas fram detaljerade ritningar för ditt hus – och dessa ritningar är det Ellen och hennes kollegor som ansvarar för. Kanske vill du anpassa planlösningen? Göra huset större, eller mindre? Eller bara sätta in en braskamin? Det är bygglovsprojektören som reder ut hur dina drömmar kan bli verklighet.

– Att vilja göra ändringar är vanligt när man bygger hus. Ett kök ser till exempel nästan aldrig likadant ut. Kanske vill man flytta en innervägg, ändra på fönstersättningen eller kanske ta bort ett sovrum för att få större vardagsrum. Mitt jobb handlar om att guida kunderna fram till en bra lösning som både gör dem nöjda och som fungerar i praktiken, förklarar Ellen.

Regionala preferenser

Vilka ändringar som görs skiljer sig också åt beroende på var man bor i landet, berättar Ellen. Till exempel har olika regioner olika utmaningar när det gäller tomter. I Stockholm är tomterna ofta väldigt smala, kring Göteborg är det istället vanligt med tuffa sluttningar. Detta kan göra att husen måste anpassas lite extra. Men det verkar också som om husbyggare runt om i landet har lite olika preferenser.

– I Skåne är det populärt med skånetakfot och branta taklutningar. I Mellansverige är det många som bygger våra Smart-hus som är mer paketerade i sin utformning, men i Stockholm vill man i regel ändra mer. Där bygger de gärna lite pampigare, med mer extra allt.

Koll på alla krav

Även om det går att uppfylla många önskningar när du bygger ett nytt Myresjöhus kan det hända att du behöver kompromissa med din vision. Det finns nämligen en hel del krav som måste uppfyllas i ett nybyggt hus. Dels ska det passa in i detaljplanen, dels ska det uppfylla kraven som ställs rent byggtekniskt och gå att bygga i vår husfabrik. Men även brandskyddskrav och tillgänglighetskrav behöver uppfyllas, berättar Ellen.

– Vi behöver hela tiden tänka på vad varje liten ändring medför. Det kan handla om allt från hur husets placering på tomten påverkar brandklassning till hur både tillgänglighet och installationer kan påverkas om kunden vill flytta spishällen i köket.

Gott om expertis i huset

Det är bygglovsprojektörens ansvar att flagga för om en önskad ändring riskerar att ställa till det. Men som tur är finns det gott om experthjälp att få inom varje specifikt område. Hos Myresjöhus finns nämligen spetskompetens på allt från brandskydd och installationer till statiker som räknar på bärighet i husets konstruktion – med mera.

– Vi är ett stort företag med många experter internt, det är skönt att bara kunna springa ner till konstruktörerna en trappa ner och ställa frågor, konstaterar Ellen.

Välj rätt husmodell från början

Även om olika ändringar är Ellens specialitet vill hon ändå skicka med ett tips: ta dig tid att utvärdera olika husmodeller. Att välja en planlösning som ligger nära era önskemål ger ett bra utgångsläge. Kanske behöver ni inte ändra på något alls, alla Myresjöhus är ju väl genomtänkta av våra arkitekter redan från början. Men det finns också en annan viktig sak att tänka på. Tomten. Hur stor är den? Finns det sluttningar att ta hänsyn till – eller kanske en fin utsikt att ta vara på?

– Att ha koll på tomtens olika försättningar när du väljer hus underlättar verkligen, både för oss och för dig som kund, förklarar Ellen.

Magnus Hoffner Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.