Beställ katalog
  • Tomter

Hitta din plats på jorden

Varför bor du där du bor? För att du trivs så bra? Grattis, i så fall. Tillhör du istället den växande skaran som börjar fundera på om gräset kanske inte är grönare någon annanstans? Då kanske det är dags att hitta din plats på jorden.

Rätt liv i rätt tid

Det finns en tid för allt, brukar man säga. I tjugoårsåldern får många panik vid tanken på att bo för långt bort från en 7-eleven, några år senare bildar man familj och drömmer om att låta sina barn få växa upp med gräs under fötterna. När barnen sedan flyttat ut kanske närheten till stadens kulturliv och restauranger återigen blir viktigt – eller så vill man tvärt om flytta längre ut på landet och leva självhushållarlivet fullt ut. Det viktiga här är inte var i flyttarnas kretslopp du befinner dig – utan att du lyssnar noga på vad du själv vill. Just nu, och för framtiden.

Vad får dig att må bra?

Din plats på jorden har rum för allt det där som får dig att må som allra bäst. Forskning visar visserligen att vi människor mår bra av att ha närhet till naturen, men utelivet kan ju avnjutas på så många olika sätt. Föredrar du att ta en långpromenad i skogen, eller att gå på upptäcktsfärd i en fin trädgård? Ett morgondopp i en stilla sjö eller en tuff löprunda utmed strandkanten? Eller är du kanske alltigenom en storstadsbo som trivs bäst i folkvimlet? Här finns inga rätt eller fel. Vilken plats som är just din plats är det bara du själv som kan veta.

Ny verklighet kan ge ny möjlighet

Självklart bor många av oss på en viss plats för att vi måste. För att det är där jobbet finns, eller rätt sorts studier som tar dig dit du vill i karriären. För många blev pandemin en aha-upplevelse i frågan om att jobba på distans, vilket allt fler arbetsgivare lyckligtvis har tagit fasta på. Naturligtvis fungerar det olika bra inom olika yrken, men möjligheterna att kunna jobba hemifrån har aldrig varit bättre än nu. Annars kanske du kan börja med att hitta din plats på deltid? I ett fritidshus, till exempel. Och kanske kan det i sin tur leda till ett nytt vägval i karriären så småningom, vem vet?

Flytta bort – eller hem

Att hitta din plats på jorden kan vara att flytta hem igen. Att återuppta kontakten med gamla vänner, kanske umgås mer med föräldrar och andra släktingar och att känna tryggheten i allt det välbekanta. Men det kan lika gärna handla om det helt obekanta. Att hitta den där platsen du kanske aldrig ens besökt tidigare, men som bara känns helt rätt i hjärtat.

Våga vidga dina vyer

För kanske finns din plats på jorden någon helt annanstans än du tänkt dig? Gillar du att vara dig själv för en stund, allra helst ute i naturen? Då kanske du ska flytta norrut. Lever du upp av sol och värme kanske din plats finns söderut – eller till och med utomlands? Trivs du med storstadspulsen eller föredrar du småstadscharmen? Eller vill du kanske bo på landet? Det finns en bok som har en alldeles fantastisk titel: den som hittar sin plats tar ingen annans. Vi kan inte annat än att hålla med. Och vi är säkra på att du kommer veta när du hittar just din.

Per Andersson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.