Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Energi
  • Finansiering
  • Miljö/hållbarhet

Du kan fortfarande bygga nytt hus och bo billigare

Visst skulle vi också önska att det ekonomiska läget var bättre, men vet du vad? Du kan fortfarande bo billigare i ett nybyggt hus än i ett begagnat. Trots höga räntor och lägre priser på begagnatmarknaden. Titta här.

Välkommen till Växjö

Här ska vi titta på vad som lönar sig bäst: ett nybyggt Myresjöhus eller ett begagnat hus. Växjö är en medelstor svensk kommun som liknar så många andra. Här finns både lugnet på landet och mer stadspuls än du kanske tror. Med andra ord finns här både en varierad begagnatmarknad och tomter i de flesta prisklasser. Ett tvärsnitt av Sverige, kan man säga. Här har vi räknat på en av våra mest populära husmodeller: Smart 125: ett ytterst välplanerat enplanshus. Och vi bygger på en kommunal tomt.

Bygga nytt hus

Smart 125 i Växjö: 3.807.686 kr

Räntekostnad: Ca 12.000 kr/mån

Inklusive hus i standardutförande och byggnation (totalentreprenad), kostnad för kommunal tomt + anslutningsavgifter, byggherrekostnader etc.

Köpa begagnat hus

Begagnad villa i Växjö: 3.183.000 kr

Räntekostnad: Ca. 10.100 kr/mån

Här varierar prisbilden naturligtvis stort, men vi utgår från genomsnittspriset för villor i Växjö enligt mäklarstatisitik.se

Fördel begagnat? Nja…

Så länge ett begagnat hus kostar mindre att köpa blir räntekostnaderna förstås lägre. Men ett begagnat hus innebär alltid en viss risk för överraskningar. Och även om inget drastiskt händer kommer det begagnade huset att behöva underhållas löpande ända från dag ett.

Vad kostar ditt nya hem att bo i?

Hur mycket det kommer att kosta att underhålla ditt begagnade hus är förstås svårt att förutse. Intresseorganisationen Villaägarna rekommenderar att du lägger undan 1.500-3.500 kronor/månad, så låt oss räkna med 2.000 kronor/månad i underhållsbudget. I ett nybyggt hus behöver du inte någon sådan, eftersom du inte behöver göra något underhåll alls under lång tid framöver. Men det finns också en annan viktig sak att ta hänsyn till. Driftskostnaderna, och då inte minst hur mycket el som går åt för värme, varmvatten och hushållsel.

Elkostnad

Smart 125: 13.244 kr/år – 1.104 kr/mån

Total uppskattad energiförbrukning: 7.700 kWh/år, varav värme/varmvatten: 4.000 kWh/år, hushållsel: 3.700 kWh/år.

Begagnat hus: 34.400 kr/år – 2.867 kr/mån

Här räknar vi med den genomsnittliga elförbrukningen för villor i Sverige (värme, varmvatten och hushållsel): 20.000 kWh/år enligt energimarknadsbyran.se.

61% lägre energikostnader – eller mer

När du väljer ett nybyggt Smart 125 kan du mer än halvera dina elkostnader, jämfört med vårt begagnade schablonhus. Utrustar du dessutom ditt nybyggda hus med vårt mellanstora solcellspaket kan du i princip producera lika mycket el som din uppskattade förbrukning. Naturligtvis varierar solcellernas produktionsförmåga under året. Men om vi tänker oss att du får lika mycket för elen du säljer tillbaka när du har ett överskott som du betalat för el du köper när du behöver extra – då skulle det gå jämnt ut (enligt nuvarande prisläge).

Helheten då?

Ja, när vi summerar det hela står svaret klart. Du får lägre boendekostnad i ett nybyggt Smart 125. Och titta vad som händer när vi lägger till solceller...

Total boendekostnad

Begagnat hus: ca 179.600 kr/år

Elkostnader: 2.867 kr i snitt/månad, räntekostnad: 12.900 kr/månad.

Smart 125: ca 157.200 kr/år

Elkostnader: 1.104 kr i snitt/månad, räntekostnad: 12.000 kr/månad.

Smart 126 med solceller: ca 148.800 kr/år

Elkostnader: 0 kr månad (utslaget på hela året), räntekostnader: 12.400 kr/månad. Inköp av solceller som tillval är här inräknat i köpeskillingen.

Smart 125: ett riktigt smart val

Siffrorna talar sitt tydliga språk: du kan fortfarande bygga nytt och bo billigare. I vårt exempel kan det skilja upp till 17%. Och då har vi inte räknat med fastighetsavgiften, som du slipper betala i 15 år när du bygger nytt.

Naturligtvis får vi komma ihåg att varje begagnat hus kommer med sina egna för- och nackdelar, och att du alltid får räkna med andra driftskostnader för ditt nya hem oavsett om du väljer ett nybyggt eller ett begagnat.

Här får dina frågor svar

Det beror på flera saker, men den största anledningen är att ett nybyggt hus är så energieffektivt jämfört med ett begagnat hus. Dessutom slipper du budgetera för renoveringar och underhåll, och slipper betala fastighetsavgift de första 15 åren.

Det beror naturligtvis på vilket hus du väljer att bygga, och vilket begagnat hus du jämför med. I vårt exempel kan du tjäna tusenlappar varje år, och om du kompletterar ditt nya Myresjöhus med solceller blir skillnaden ännu större, då kan du bo 13% billigare jämfört med vårt begagnade schablonhus.

Nej då. I vårt exempel valde vi Smart 125 för att det är en av våra mest populära husmodeller. Alla Myresjöhus är energisnåla hus, men energiförbrukningen beror både på faktorer som husets storlek och planlösning, men också på var i landet du bor och hur mycket hushållsel familjen gör av med.

Fråga en av våra säljare! De kan både ge dig mer information om husets energieffektivitet och göra en produktionskostnadskalkyl som ger dig svar på vad just ditt drömhus kostar att bygga.

Hans-Olov Larsson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.