Beställ katalog
  • Att bygga hus

El i ditt nya Myresjöhus: detta ska du tänka på

Att bestämma var dina eluttag ska sitta i ditt nya hus kanske inte det roligaste valet, men desto viktigare för att du ska kunna leva livet när du flyttar in. Och det gäller att tänka till i tid. Här berättar entreprenadsamordnare Anders Hedlund vad du behöver veta.

Skillnad på yttervägg och innervägg

Som du kanske redan vet byggs många av delarna till ett Myresjöhus färdigt i vår husfabrik. Det innebär att ytterväggarna redan är förberedda för el när de levereras till byggplatsen. Med andra ord behöver du ha bestämt eventuella ändringar i placering av eluttagen som sitter på yttervägg i god tid innan dess.

Anders Hedlund, Entreprenadsamordnare

– Precis, när ytterväggarna är klara flyttar vi i regel aldrig de eluttag som sitter på dem. När det gäller uttagen på innerväggar har du mer tid på dig att bestämma hur ni vill ha det. Men det är jättebra att tänka till kring hur ni vill möblera redan tidigt i processen, förklarar Anders.

Bygglovsritningen bestämmer

Hur uttagen i huset placeras som standard visas på bygglovsritningen, berättar Anders. Det syns nämligen i hur den är möblerad. Är det en tv inritad? Då finns det uttag där. Står det en dubbelsäng i ett sovrum finns det ett eluttag på var sida av sängen. Är det en enkelsäng finns ett uttag, och så vidare. Och här gäller det att titta extra noga på ytterväggarna, säger Anders.

– Elen sitter enligt möblerna på ritningen. Vill du ändra något av uttagens placering på yttervägg behöver bygglovsritningen anpassas, alltså möbleras om, innan den skickas in. Tänk bara på möbleringen inte får påverka tillgänglighetskraven.

Byggstartsmöte med elritning

Nästa hållpunkt på elresan blir på Byggstartsmötet, 10-12 veckor innan ditt hus börjar växa fram på byggplatsen. Då får du se elritningen för ditt hus, och kan börja planera för var du vill ha övriga eluttag: alltså de som ska sitta på husets innerväggar. Här gäller det att försöka se vardagen i ditt nya hem framför dig. Vad kommer du att göra som kräver el – och var?

– Jag brukar rekommendera att ni tar hem ritningen och sätter er och skissar på möblering i lugn och ro. Fundera på var ni vill ha uttag, om ni vill ha spotlights och så vidare. För snart är det dags att ha möte med oss på plats, ihop med elektrikern, och då behöver ni ha bestämt även detta, säger Anders.

Glöm inte utsidan

Som standard är el förberett för ytterbelysning vid alla husets dörrar: entré, groventré och altandörr. Men glöm inte att tänka till kring övrig fasadbelysning, eluttag för ljusslingor eller markiser – eller vad du nu kan behöva.

– Vi kan lösa det mesta, även om det inte alltid är möjligt med osynliga installationer. Men tänk på att även elen utomhus behöver vara bestämd i tid till elmötet, tipsar Anders.

Dags för elmöte

När bygget av ditt nya Myresjöhus varit igång i några veckor är det dags för elmöte. Då träffar du och din projektledare elektrikern på plats i huset.

– Här går ni igenom var allt kommer att sitta, och du får komma med dina synpunkter. Beroende på era önskemål kan det komma att kosta lite extra, men det blir ändå bra mycket billigare att få allt på plats nu, konstaterar Anders.

Ett par som ska bygga hus träffar säljare

Lönar sig att planera från början

Att bygga ett nytt hus innebär många val, och vi förstår fullkomligt om de synliga valen som kakel, klinker och köksinredning känns roligare. Men att planera elen i tid kommer inte bara att vara värt det för livskvaliteten i ditt nya hem, menar Anders.

– Att dra om el i efterhand är ingen rolig historia. Dels för att det är ett jättejobb, men det kan dessutom bli riktigt dyrt. Då är det bättre att ha tänkt till från början.

Ps. Tipsen här gäller dig som bygger med Myresjöhus totalentreprenad. Vill du läsa mer om bra saker att tänka på under husresan? Då rekommenderar vi en titt i Husbyggarskolan.

Patrik Ekstrand Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.