Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Finansiering

Så håller du din husdröm levande: 5 tips

Just nu tar många husdrömmar slut innan de ens har börjat. Ofta helt i onödan. Låt oss bjuda på fem fina tips kring hur du kan hålla din husdröm levande. Tänk om du inte behöver vänta?

1. Ta reda på dina förutsättningar

Krig och kris, inflation och höjda räntor – dyr el och höjda matpriser. Vi håller med, läget hade definitivt kunnat se ljusare ut. Men visste du att en av de vanligaste fördomarna om att bygga nytt hus är att man tror det är dyrare än vad det faktiskt är? Tänk om du inte behöver låta husdrömmen vänta? Börja med att prata med våra duktiga säljare, så gör de en tydlig produktionskostnadskalkyl som ger dig svart på vitt kring vad just ditt drömhus skulle kosta att bygga.

2. Se till hela bilden

Om valet står mellan att bygga nytt eller köpa begagnat finns en viktig sak att ta i beaktning: driftskostnaderna. Och då inte minst vad det kostar att värma upp ditt hus och ditt varmvatten varje månad. Här kan kostnaden nämligen variera stort. Ett nybyggt hus har generellt lägre driftskostnader än ett gammalt hus – men visste du att det kan skilja tusenlappar? Skillnaden kan faktiskt vara så stor att du som bygger ett nytt hus får mer pengar kvar i plånboken – även om det nya huset blir dyrare i inköp och därmed medför högre räntekostnader. I ett nybyggt hus slipper du dessutom fastighetsavgift i 15 år. Och glöm för all del inte att ett begagnat hus också kräver sina renoveringar och underhåll, vilket också kostar både tid och pengar. Att bygga nytt kan vara mer prisvärt än du kanske tror.

3. Vidga vyerna

Kanske behöver du ändå kapa kostnader för att hålla husdrömmen levande. Då finns det faktiskt en hel del du kan göra. Börja med att fundera över läget. I många kommuner är varierar tomtpriserna stort mellan olika områden. Så, ge er ut och utforska – eller ta hjälp av våra säljare, de har full koll på marknaden i sitt område. För även om det är sant att läget är det enda du inte kan ändra på ditt hus i framtiden kanske ert verkliga drömläge ligger någon helt annanstans än du tänkt dig. Tänk också på att olika tomter har olika förutsättningar, vilket också kan påverka kostnaden. Din säljare hjälper dig att reda ut för- och nackdelar.

Hitta tomt i vår tomtbank

4. Rom byggdes inte på en dag

Husdrömmar har en tendens att växa, ibland nästan okontrollerbart. Visst är det fantastiskt att kunna skapa sitt drömhem från grunden och välja extra allt i varje liten detalj. Men måste du ha allt överdåd redan från början? Du ska ju bo här i många år framöver, eller hur? Vi hjälper dig gärna att prioritera och välja smart, i allt från husmodell till olika tillval. Kom ihåg: ett Myresjöhus har en god standard redan som utgångsstandard. När du bygger nytt kan du också få möjlighet till amorteringsfrihet i fem år hos vår partner Nordea, oavsett belåningsgrad. Det gör det lite enklare att låta ditt hem växa fram med allt vad det innebär av möbelinköp, altanbyggen och trädgårdsfixande. Prata med din bankkontakt om vilka möjligheter du har. Att vi på Myresjöhus är Nyckelpartner till Nordea ger dig också chans till extra förmånliga lånevillkor.

5. Skaffa dig all trygghet du kan få

Du kan lita på att bygga hus med Myresjöhus är en trygg affär. Hos oss bygger du med fast pris och när du väljer vår totalentreprenad ingår alla garantier, försäkringar och besiktningar som du och ditt hus behöver – liksom en egen projektledare att luta dig mot under hela husresans gång. Att vi är en del av den stora och ekonomiskt starka bostadsutvecklaren OBOS är också en stor och trygg fördel. Faktiskt även på det personliga planet. Här kan du bli OBOS-medlem och få extra trygghet, till exempel i form av möjlighet till ekonomisk hjälp om din nuvarande bostad inte blir såld i tid. Ett medlemskap är en investering på några hundralappar som även ger dig mängder av andra förmåner.

Jonas Larsson Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.