Beställ katalog

Vad kostar det att bygga hus?

Att ta reda på vad själva huset kostar är inte särskilt svårt: det är ju bara att fråga oss! Men vilka andra kostnader får man räkna med? Här går vi igenom några exempel på vad du behöver ta höjd för i din husbudget.

Bo i nytt hus för 11.400 kr i månaden

Kostnad för hus och tillval

Allt börjar ju med huset – och att ta reda på vad ett visst Myresjöhus kostar är inte svårt alls: det är bara att fråga oss. Ta kontakt med våra säljare i ditt område, så får du veta allt om priser på hus och tillval. Har du en tight husbudget kan du också få goda råd om hur du kan bygga extra prisvärt.

Vad kostar entreprenaden?

Väljer du totalentreprenad tar vi hand om hela byggprocessen så att du kan fokusera på roligare saker. Grunden ingår, standardmarkarbete likaså. Kostnaden varierar beroende på husmodell, hur din tomt ser ut – och var i landet du vill bygga. Räkna med från 300.000 kronor och uppåt. Föredrar du delad entreprenad kan det visserligen bli billigare – men också svårare att förutse den totala kostnaden.

Pris på tomt + ev. avstyckning och förhandsbesked

Vad en tomt kostar beror såklart på läge och storlek. Tomter kan kosta en krona – eller flera miljoner. Säljs tomten med positivt förhandsbesked har säljaren ofta tagit den kostnaden, ska tomten styckas av tillkommer kostnad både för lantmäteriets arbete och förhandsbeskedet (det som berättar om du får bygga på tomten). Här varierar summan en del, men man kan räkna med runt 60.000 kronor för avstyckning och förhandsbesked.

Geoteknisk undersökning

Ett vanligt krav som ställs är också att det görs en geoteknisk undersökning av tomten du vill bygga på. Undersökningen görs för att ta reda på hur pass bra marken är att bygga på. Även har varierar kostnaden beroende på var i landet du önskar bygga ditt hus. Omkring 30.000 kronor är inte ovanligt.

Markarbeten

Här varierar kostnaden stort mellan olika tomter, beroende på vad som behöver göras. Att ge en generell prisuppgift på markarbetet är därför mycket svårt, här behöver du ta hjälp antingen av din säljare eller ett entreprenadföretag. Väljer du vår totalentreprenad ingår också ett visst markarbete redan från början.

Installationer och anslutningar

Ditt nya hem behöver även anslutas till el, vatten, avlopp och fiber. Finns el framdraget till tomtgräns, eller måste elnätet byggas ut? Kan du ansluta till kommunalt VA eller behöver du installera eget? Även här varierar priserna en hel del, men vi hjälper dig alltid att ta reda på vad som gäller för dig.

Bygglovskostnader

Här varierar priset väldigt mycket, dels beroende på vilken kommun du vill bygga i – men kostnaden kan även skilja sig åt mellan olika områden inom samma kommun. En bra buffert att ha i kalkylen för olika myndighetskostnader som rör bygglovet är runt 50-70.000 kronor.

Lagfart och pantbrev

Lagfartskostnaden när du bygger ett nytt hus är 1,5% av priset du betalar för din tomt + administrativa avgifter. Ett nytt hus innebär också att du behöver ta ut nya pantbrev, kostnaden är 2% av beloppet du lånar av banken + administrativa avgifter.

Ta hjälp av de som kan

Som du ser är det en del att ha koll på när du ska göra din husbudget. Här kan du verkligen dra nytta av Myresjöhus duktiga säljare. De har koll på allt som kan påverka just ditt husbygge, de kan svara på alla dina frågor och när du bestämt dig för vad du vill bygga tar de fram en heltäckande produktionskostnadskalkyl som också gör det enklare för banken att ta beslut kring vad du får låna.

Anders Stenborg Säljare, Myresjöhus

Beställ vår katalog

I brevlådan inom några dagar

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.