Beställ katalog

Bra att veta om äganderätt

Boendeformer finns det gott om. Du kan till exempel hyra en lägenhet, äga en bostadsrätt eller själv äga hela ditt hem – till exempel ditt eget Myresjöhus. Är du ny på det här med att äga hus? Då har du kommit helt rätt, för här berättar vi lite mer om hur det här med äganderätt fungerar.

Mer frihet – men också mer ansvar

Att äga sin egen bostad innebär förstås mer frihet. Du får själv bestämma vad du vill göra med ditt hem utan att någon lägger sig i – men det innebär också att du tar hela ansvaret. Kort sagt kan man säga att det här med att bo med äganderätt passar dig som uppskattar frihet och ansvar lika mycket.

Här är det du som bestämmer

Äganderätt innebär att du äger din fastighet, det vill säga huset och marken det är placerat på. Du har alltså frihet att göra vad du vill med både ditt hus och din trädgård. Du kan renovera, bygga om, eller hyra ut din bostad. Men som fastighetsägare måste du också följa detaljplan och bygglov – och visa hänsyn till dina grannar.

Och sköter om ditt hem

När du bor i ett eget hus är det du som är ansvarig för att ta hand om det. Det är också du själv som behöver reda ut saken om något går sönder. Både när det gäller hur du får felet åtgärdat, och att ha koll på vilken försäkring som täcker skadan.

Full kontroll på det ekonomiska

En sak som både kan ses som en fördel och en nackdel med äganderätt är att det är du själv som styr över allt det ekonomiska kring ditt hem. Räntor, drift- och underhållskostnader, försäkringar – med mera. Du betalar alla räkningar själv, och behöver se till att du har alla abonnemang och försäkringar som du och ditt hus behöver.

Med möjlighet att påverka

Men med äganderätt följer också möjligheten att påverka dina kostnader på ett helt annat sätt än i en bostadsrätt, där det istället är föreningen som styr. Du kan välja vilka leverantörer du vill anlita, i allt från el till bredband, beroende på vad de erbjuder – och till vilket pris. Och en sak till: när du äger din egen fastighet kan du även använda den som säkerhet vid tecknande av lån.

Per Scherdin Säljare, Myresjöhus

Boka möte med Myresjöhus

Ange ett datum eller en vecka samt vilken tid på dygnet som passar dig bäst.
Skriv ett meddelande om det är något speciellt du vill nämna redan nu.

Var vill du helst träffas? *

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Förnamn

Efternamn

E-post

Telefonnummer

Tomtinfo

Var vill du helst träffas?

Hur vill du att vi kontaktar dig?

När vill du helst träffas?

Meddelande

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.