Beställ katalog

Vad är ett lantmäteri?

Lantmäteriet är den myndighet som ansvarar för kommunens fastighetsregister. Deras uppgift är att skapa förutsättningar– både för att bebygga och utveckla fastigheter och samhällets infrastruktur samt att köpa, äga och sälja fastigheter. De gör det också möjligt att söka, hitta och använda geografisk information och fastighetsinformation.

Ansöka om lagfart hos Lantmäteriet

Det vanligaste husbyggarbestyret hos Lantmäteriet är att ansöka om lagfart. Lagfarten är ett bevis på att det är du som äger din fastighet. Ansökan görs till Lantmäteriet inom tre månader efter köpet, och din bank brukar kunna hjälpa dig med detta om du inte vill göra ansökan på egen hand.

Bilda ny fastighet med hjälp av Lantmäteriet

Kanske har du hittat en markägare som är villig att stycka av en tomt och sälja till dig? Då måste den tomten först bli en egen fastighet genom en lantmäteriförrättning. Även om det är markägaren som tar hand om den biten skadar det inte att läsa på om hur det går till, all info du behöver hittar du hos Lantmäteriet.

Hos Lantmäteriet kan du se vem som äger en fastighet

Om du är på jakt efter tomt att bygga hus på, och har sett ut en lovande plats, men inte vet vem som äger marken kan du får hjälp med det hos Lantmäteriet. Där kan du hitta fastighetsbeteckningen på kartan, och sedan logga in med ditt bank-ID i tjänsten ”Vem äger fastigheten” för att se vem som är ägare.

Vanliga frågor om Lantmäteriet

Hos Lantmäteriet kan du till exempel få hjälp med att stycka av en tomt eller på andra sätt förändra fastighetsgränser. Det är också hit du vänder dig med din ansökan om lagfart för att registrera dig som ägare av en fastighet.

Det beror på hur omfattande hjälp du behöver. Att ansöka om lagfart kostar vanligtvis 1,5 procent av köpeskillingen samt en fast avgift om 825 kronor. Även när det handlar om att stycka av en tomt varierar prisbilden en hel del, här kan du läsa mer om Lantmäteriets avgifter.

Därför att lagfarten är ett bevis på att det är du som äger fastigheten. Hos Lantmäteriet kan du läsa mer om hur en lagfartsansökan går till.

Anders Stenborg Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.