Beställ katalog
 • Att bygga hus
 • Hemmafix

Larm hemma: så väljer du rätt

När du väl byggt ditt drömhus vill du naturligtvis skydda det på bästa sätt. Då är ett larm hemma en bra idé. Men vad ska man tänka på när man ska välja hemlarm? Här bjuder vi på våra bästa tips kring det.

Varför installera larm hemma?

Antal inbrott i bostäder har minskat de senaste åren och flera studier tyder på att allt fler installerade hemlarm har en betydelse. Till exempel har man sett att larmdekaler vid dörrar och fönster kan avskräcka potentiella förövare, det verkar som tjuvar hellre väljer hus utan hemlarm. Men naturligtvis har ett bra hemlarm inte bara en avskräckande effekt, det ger dig också trygghet ifall något händer.

Fördelar med ett bra hemlarm

Ett larm ska skydda ditt hem ur flera aspekter, inte bara larma om någon försöker bryta sig in – utan även snabbt upptäcka om det börjar brinna eller varna för en vattenläcka. Du kan ofta koppla ihop larmet med ditt digitala dörrlås för en vardag fri från nycklar – och vissa larmtjänster erbjuder även ytterligare trygghetsfunktioner, som överfallslarm direkt i mobilen.

Vad ska jag tänka på när jag ska välja larm hemma?

Visst går det att bygga ihop sitt eget larm hemma, men nackdelen är att du då själv måste hålla koll på det. Vill du ha en trygg och bekväm larmlösning är det bra att vända sig till någon av de kända aktörerna på marknaden. Kontrollera alltid att larmoperatören är medlem i någon branschorganisation och använder godkända och certifierade kvalitetsprodukter, och se till att larmet erbjuder de funktioner du vill ha i din vardag. Här kommer en liten checklista:

 1. Är larmet knutet till en larmcentral?
  Vad händer om något händer? En larmcentral håller koll dygnet runt och om larmet går kan larmcentralen snabbt sätt in rätt åtgärd.

 2. Ingår det brandskydd?
  En viktig bit i ett hemlarn är brandskyddet. Med hjälp av rökdetektorer upptäcks branden snabbt och larmar så att familjen får tid att utrymma eller släcka, och larmcentralen kan kontakta brandkåren även om ingen är hemma när branden uppstår.

 3. Vad ingår i tjänsten?
  När du ska jämföra olika hemlarm är det viktigt att ta reda på vad som ingår. Kostar en väktarutryckning extra? Finns det skalskydd som gör att huset kan vara larmat utifrån fast ni är hemma? Här gäller det att läsa det finstilta.

 4. Vilka funktioner vill du ha?
  Många hemlarm kan också kompletteras med ytterligare funktioner. Till exempel kopplas till ditt digitala dörrlås så att du kan låsa och larma hemmet samtidigt, eller släppa in hantverkare utan nyckel och larmbricka. Med fuktdetektorer kan larmet varna vid vattenläcka, och videoringklockor visar vem det är som ringer på dörren.

Få rabatt hos Verisure

Till sist har vi ett tips till dig. Du som är eller blir OBOS-medlem kan ta del av ett förmånligt erbjudande från larmoperatören Verisure. Deras hemlarm har blivit utsett till bäst i test flera gånger genom åren – bland annat av Hem & Hyra, test.se, M3 och nu senast i PC för alla. Här kan du läsa mer om alla förmåner du får som OBOS-medlem.

Peter Reichel Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.