Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Trädgård

Skapa en mysig uteplats

Umgås med familj och vänner och ta vara på de ljumna sommarkvällarna. Det finns ett par knep som gör din uteplats extra härlig och får dig att vilja använda den från morgon till kväll så länge värmen tillåter.

Skapa rum och rama in

Har du en större uteplats kan du vilja utnyttja ytorna till olika saker. En plats att sola på brukar vara givet tillsammans med något slags insynsskydd i form av en staketvägg, spaljé eller vindskydd. I en annan ände av uteplatsen kan du ha ett ställe där du kan ta det lugnt och läsa en bok eller ta en fika. Skaffa ett solskydd, exempelvis ett stort parasoll för att komma undan solens varma strålar för ett tag och få en skön plats i skuggan. För en vacker matplats kan du bygga en pergola eller ha en segelduk i taket för att få en ombonad och inramande känsla.

Tänk på belysningen

Även om det är ljust länge under våra sommarnätter ger utomhusbelysning en mysig känsla till din uteplats. Tänk på att använda lampor som klarar av att vara utomhus men utöver det kan du låta kreativiteten flöda. Blanda olika lampor och lyktor (se upp för brandrisk) som du hänger upp, ställer på golvet eller på bordet. Låt en ljusslinga rama in din uteplats eller låt lamporna leda vägen till poolen för ett kvällsdopp.

Inred uteplatsen

Solstolar, hängmatta, soffa, matbord. Hitta rätt möbler med rätt funktioner för din uteplats och hitta stilen som passar dig. Men förutom de självklara utemöblerna kan du skapa en riktigt ombonad känsla genom att testa att inreda din uteplats som ett vanligt rum. Använd andra möbler som skåp och små byråer, lägg på en matta, låt prydnadssakerna få komma ut och som vanligt ger kuddar och filtar en trevlig känsla. Det svenska sommarvädret får man ha i åtanke, se till att möbler och andra prydnader klarar utomhuslivet och se till att ha en förvaringsplats för dynor, kuddar och filtar.

Låt det grönska

Glöm inte växterna! Om du har en altan eller ett trädäck kan det vara lätt att glömma det gröna. Blanda gärna träd och höga växter med mindre blomsterarrangemang och använd dig av blomlådor och krukor för att få höjd. Låt även växterna komma upp genom att de får klättra längs en spaljé, häng blomlådor på väggarna och amplar i pergolans tak.

Glenn Dolk Säljare, Myresjöhus

Katalogen skickas kostnadsfritt hem till dig inom ett par dagar.

Beställ katalog från Myresjöhus

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.