Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Trädgård

Så skapar du en härlig uteplats

Umgås med familj och vänner och ta vara på de ljumna sommarkvällarna. Låt oss presentera ett par knep som gör din uteplats extra härlig och får dig att vilja använda den från morgon till kväll.

Vad vill du göra på din uteplats?

När du ska inreda din uteplats: fundera först på vad ni vill göra där. En plats att slappa i solen på brukar vara givet, men också möjlighet att njuta av skuggan. En trevlig matplats är också en självklarhet, men kanske är du även en passionerad matlagare som både vill ha plats för grill och utekök? Och plats för dina odlingar? Genom att utgå från funktion blir det enklare att dela upp ytan på din uteplats på ett smart sätt.

Vindskydd och skugga

Solen är härlig, men glöm inte att se till att du även får möjlighet till skugga. Markiser, segeltak, parasoll – eller kanske en pergola? Möjligheterna är många, men valet är ditt. Fundera också på om du vill ha något slags insynsskydd och/eller vindskydd – kanske i form av en spaljé med någon fin klätterväxt?

Sätt stilen på din uteplats

Precis som i all inredning kommer din uteplats bäst till sin rätt om den får matcha husets övriga stil, både när det gäller val av utemöbler, växter och detaljer. Gillar du modernt och stilrent kanske du satsar på lite medelhavskänsla, eller varför inte lite asiatiska influenser? Fördrar du lantligt eller sekelskifte? Då kan du med fördel inspireras av en klassisk berså.

Gott och blandat

Att mixa olika material: textilier, träslag och olika typer av möbler ger en trivsam och ombonad känsla. Tänk vardagsrum – fast utomhus. Ös på med dynor, mattor, filtar och kuddar – och kanske några utvalda dekorationsföremål? Men tänk på att välja sådant som tål vårt varierande sommarväder. Förvaring för dynor, kuddar och filtar är alltid en bra idé.

Låt uteplatsen grönska

Inget gör så stort underverk för hemtrevligheten som lite grönska. Pryd din uteplats med växter i den stil du gillar. Kanske skapar du en hel trädgård i miniformat? Det går faktiskt att odla det mesta i krukor, från kryddväxter till mindre träd. Blanda gärna gröna växter med blommande och höga växter med låga. Om din uteplats har sol hela dagen: välj växter som trivs med det – och glöm för all del inte att vattna.

Glöm inte belysningen

Även om det är ljust länge under våra sommarnätter ger utomhusbelysning en extra mysig känsla till din uteplats. En upplyst uteplats är dessutom fin att titta ut på inifrån huset. Tänk på att använda lampor som klarar av att vara utomhus – sedan kan du låta kreativiteten flöda. Blanda olika lampor, ljusslingor och lyktor som du hänger upp, ställer på golvet eller på bordet. Solcellsbelysning eller el väljer du. Naturligtvis kan du även jobba med levande ljus, men kom ihåg att ha dem under uppsikt.

Stefan Malm Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.