Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Kök
  • Trädgård

Bygga utekök: inspiration och tips

Drömmer du också om ett utekök? Du är inte ensam. När sommaren väl gör entré vill vi ju ta vara på varje uteminut – och visst är det något alldeles extra att kunna laga till grillbuffén eller pizzakvällen i det fria? Här serverar vi tips och inspiration för dig som vill bygga utekök.

Var vill du ha ditt utekök?

Ett utekök är till för att användas, därför är det smart att tänka till kring var du ska placera det. Dels vill du förstås ha nära till matplatsen för smidig servering, dels är det bekvämt att ha smidig access till inneköket. Det är ju en stor fördel att slippa bära disken genom hela trädgården. Att bygga utekök på altanen är därför ofta ett bra val. Då slipper du dessutom markarbetet. För om ditt utekök ska placeras på marken behöver det ju en fast och plan yta att stå på. Fundera också redan nu på hur du kan skydda ditt utekök från vädrets makter. För mycket fukt kan nämligen bli tufft även för tåliga material.

Utrustning för utekök

När du hittat en bra plats för ditt utekök är det dags att fundera på hur du vill utrusta det. En grill är väl givet, eller vill du kanske ha både kol- och gasolgrill? Kanske vill du även lyxa till det med en pizzaugn – eller varför inte en rök? Valet är ditt, men det är inte fel att börja enkelt. Du kan ju alltid bygga på ditt utekök med tiden. Bra arbetsytor i uteköket är dock lika viktigt som i inneköket, och tillgång till eluttag gör livet lättare. Och glöm inte att tänka till kring förvaring. Det är värt mycket att ha de köksredskap du behöver nära tillhands.

Rinnande vatten i utekök

Även om du tar hand om disken inomhus är det ett stort plus att kunna skölja av salladen eller skrubba potatisen på plats i uteköket. Att fixa en diskho med rinnande vatten är faktiskt inte alls svårt. Så länge du nöjer dig med kallvatten kan du dra en vanlig trädgårdsslang från utekranen på huset till utekökets blandare. Kopplingar för det hittar du i byggvaruhuset. Tänk bara på vattnet då inte håller dricksvattenkvalitet, om du vill kunna dricka vattnet krävs lite mer åtgärder. Du behöver också tänka igenom vart det använda vattnet ska ta vägen. Här finns lite olika alternativ, men enklast är kanske att låta det rinna ner i en dunk som du tömmer med jämna mellanrum.

Bygga utekök – eller köpa

När du har planen klar för dit utekök är det dags att börja bygga – om du vill, annars finns det gott om färdiga lösningar att välja mellan. IKEA har till exempel en hel serie med uteköksmoduler som du kan kombinera ihop till ett utekök som passar just dig. Väljer du att bygga själv: tänk på att välja material som klarar utelivet. Flera av byggvaruhusen bjuder på goda råd kring detta på sina webbplatser, vissa har till och med färdiga ritningar för utekök. Bygger du själv kan du tjäna på att bli OBOS-medlem. Då får du till exempel 10% rabatt hos Beijer Byggmaterial.

Inreda ditt utekök

När det gäller inredning av ditt utekök går det alldeles utmärkt att låta din stil gå igen även här. Inred som du gör inomhus, men undvik för ömtåliga prylar. Du vill ju inte behöva plocka in och ut grejer vid minsta regnskur. Förutom vilka kulörer och material du väljer till ditt utekök är växter ett säkert kort för att sätta stilen, låt dig gärna inspireras av våra stiltips för trädgården. Och missa heller inte att göra plats för krukor med färska kryddörter – en supertrevlig detalj som gör det lilla extra både för utekökets uttryck och för din matlagning.

Michael Tegnestål Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.